Home / EKONOMIKA / Čína bojuje proti ďalším clám USA, podala sťažnosť na Svetovú obchodnú organizáciu

Čína bojuje proti ďalším clám USA, podala sťažnosť na Svetovú obchodnú organizáciu

PEKING 16. júla (WebNoviny.sk) – Čína podala na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť v súvislosti s návrhom amerického prezidenta Donalda Trumpa zvýšiť clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 200 mld. USD.

Informovalo o tom v pondelok čínske ministerstvo obchodu, ale jeho jednovetové oznámenie neuviedlo, na ako právnom základe Peking sťažnosť podal ani nijaké iné podrobnosti.

Ide o nezvyčajne rýchlu reakciu, keďže Čína sťažnosť podala necelý týždeň po tom, ako obchodný zástupca USA ohlásil plán zvýšenia ciel s účinnosťou najskôr od septembra.

Odporúčame:
Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko

Úrad obchodného zástupcu USA minulý týždeň informoval, že nové clá navrhol preto, že Čína prijala odvetné opatrenia voči americkým clám, ktoré sú podľa Washingtonu reakciou na krádeže technológií amerických firiem.

Čína tento krok obchodného zástupcu USA kritizovala, ale neuviedla, či odpovie zavedením ďalších ciel. Jej obchodná bilancia s USA však znamená, že nové clá môže zaviesť už len na ročný dovoz amerických tovarov v hodnote 80 mld. USD.

(1 EUR = 1,1643 USD)

Viac k témam: Čína, clá USA, Svetová obchodná organizácia (WTO), USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína bojuje proti ďalším clám USA, podala sťažnosť na Svetovú obchodnú organizáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *