Home / EKONOMIKA / Slovenská spoločnost získala zákazku v Černobyle, vyvinuli špeciálne kontajnery na jadrový odpad

Slovenská spoločnost získala zákazku v Černobyle, vyvinuli špeciálne kontajnery na jadrový odpad

BRATISLAVA 16. júla (WebNoviny.sk) – Slovenská spoločnosť VUJE pomáha s likvidáciou jadrového odpadu v ukrajinskom Černobyle.

„Pre Ukrajinu sme vyvinuli a dodali špeciálne kontajnery na prepravu tekutých rádioaktívnych odpadov vznikajúcich počas fragmentácie vyhoreného paliva z reaktorových blokov,“ informoval riaditeľ divízie diagnostiky jadrovoenergetických zariadení VUJE Adrian Kovalyk.

Po havárii ukončili činnosť elektrárne

Jeden kontajner je navrhnutý na prepravu tisíc litrov tekutého odpadu a pri najvyššej prevádzke celého objektu bude potrebné prepraviť štyri kontajnery týždenne.

Odporúčame:
Historický dlh na vyraďovanie jadrových elektrární by nemali riešiť odberatelia, tvrdí Klub 500

„Projekt je pre nás výzvou. Hoci sme podobné kontajnery dodali v minulosti pre elektráreň v Bohuniciach, nároky pre černobyľskú elektráreň boli oveľa vyššie a náročnejšie,“ dodal Kovalyk.

Po havárii štvrtého reaktora černobyľskej atómovej elektrárne v roku 1986 mala elektráreň funkčné ešte tri bloky a dva nové vo výstavbe. V roku 2000 bol odstavený posledný, tretí blok, a ukončená prevádzka. Po definitívnom rozhodnutí o kompletnom uzatvorení elektrárne sa začalo s jej vyraďovaním a likvidáciou.

Nový ochranný sarkofág štvrtého bloku

Bolo potrebné vyviezť palivo z elektrárne, ktoré sa v súčasnosti uskladňuje v medzisklade vyhoretého paliva priamo v areáli elektrárne. Zároveň bola vybudovaná jedna z najväčších stavieb sveta, nový ochranný sarkofág štvrtého bloku.

VUJE je inžinierska spoločnosť, ktorá vykonáva projekčné, dodávateľské, realizačné, výskumné a školiace činnosti hlavne v oblasti jadrovej a klasickej energetiky.

Odporúčame:
Strana SaS neverí v dostavbu Mochoviec, spriaznené firmy Smeru tunelujú navyšujúci sa rozpočet

Podnik vznikol v roku 1977 ako štátny výskumný ústav, v roku 1994 sa pretransformoval na akciovú spoločnosť, ktorej akcie vlastnia zamestnanci a bývalí zamestnanci. Súčasné zameranie spoločnosti zahŕňa všetky činnosti súvisiace s prípravou, realizáciou, prevádzkou a ukončením činnosti hlavne energetických zariadení.

Viac k témam: Černobyl, jadrová elektráreň, Slovensko, Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenská spoločnost získala zákazku v Černobyle, vyvinuli špeciálne kontajnery na jadrový odpad © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *