Home / SVET / Na Sicílii vyložili stovky migrantov, rozhodnutie Talianska ovplyvnilo päť krajín

Na Sicílii vyložili stovky migrantov, rozhodnutie Talianska ovplyvnilo päť krajín

BRATISLAVA 16. júla (WebNoviny.sk) – Taliansko povolí na Sicílii vyložiť 450 migrantov, ktorých v sobotu zachránili z preťaženej lode v Stredozemnom mori. Rozhodnutie padlo po tom, ako Francúzsko, Nemecko, Malta, Portugalsko a Španielsko súhlasili, že príjmu po 50 z nich.

Migranti boli na palube veľkej rybárskej lode smerujúcej k talianskemu ostrovu Lampedusa, keď sa Taliansko a Malta začali sporiť o to, kto je zodpovedný za ich prijatie. Malta tvrdila, že svoju povinnosť splnila, keď skontrolovala, či loď nepotrebuje pomoc, čo vraj nepotrebovala.

Odporúčame:
Aj Španielsko a Portugalsko prijmú migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila loď

Taliansko však trvalo na tom, že mala lodi sprístupniť svoje prístavy. V sobotu ráno migrantov z lode presunuli na záchranné plavidlo Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a loď talianskej pohraničnej polície, ktoré čakajú pri Sicílii. V prístave Pozzallo zatiaľ povolili vystúpiť 57 ľuďom, len ženám a deťom.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v sobotu požiadal všetky členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi, ktorých osud vyvolal ďalšiu škriepku medzi Talianskom a Maltou o tom, kto ich má prijať. Negatívne na žiadosť zareagoval český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého je prijatie migrantov „cestou do pekla“ a len by motivovalo pašerákov s ľuďmi.

Viac k témam: Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex, migranti, Sicília, Taliansko
Zdroj: Webnoviny.sk – Na Sicílii vyložili stovky migrantov, rozhodnutie Talianska ovplyvnilo päť krajín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina zaútočila v Tatársku na továreň, ktorá vyrába letecké bombardéry pre Rusko

Informácie o škodách zatiaľ nie sú známe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *