Home / SVET / Aj Španielsko a Portugalsko prijmú migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila loď

Aj Španielsko a Portugalsko prijmú migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila loď

BERLÍN 16. júla (WebNoviny.sk) – Španielsko a Portugalsko prijmú 100 zo 450 migrantov, ktorých minulý týždeň zachránila rybárska loď v Stredozemnom mori a ktorí momentálne čakajú pri Sicílii na povolenie vstúpiť do Európy.

V nedeľu to oznámila španielska vláda. Ako však uviedla, krajiny si stanovili podmienku, že Taliansko umožní všetkým migrantom vystúpiť v jednom z jeho prístavov a časť z nich prijme ako žiadateľov o azyl.

Španielsko tvrdí, že plánom jeho rozhodnutia je preukázať ochotu poskytnúť európske riešenie na masovú migráciu v oblasti Stredozemného mora. Vláda v stanovisku uviedla, že predstavitelia Španielska, Portugalska a Francúzska, ktoré oznámilo prijatie 50 migrantov v sobotu, prehodnotia osobné situácie každej osoby, ktorú prijmú.

Výzva premiéra Conteho

Taliansky premiér Giuseppe Conte požiadal v sobotu všetky členské štáty Európskej únie o pomoc s migrantmi, ktorých osud sa stal centrom ďalšej škriepky medzi Talianskom a Maltou o tom, kto ich má prijať.

Odporúčame:
Naša krajina žiadnych migrantov prijímať nebude, reagoval Babiš na prosbu Conteho

Na výzvu zareagovali okrem zmienených aj spomínaná Malta i Nemecko. Každý štát prijme po 50 migrantov. Negatívne na žiadosť zareagoval český premiér Andrej Babiš, podľa ktorého je prijatie migrantov „cestou do pekla“ a len by motivovalo pašerákov s ľuďmi.

Spor Talianska a Malty

Migranti boli na palube veľkej rybárskej lode smerujúcej k talianskemu ostrovu Lampedusa, keď sa Taliansko a Malta začali sporiť o to, kto je zodpovedný za ich prijatie. Malta tvrdila, že svoju povinnosť splnila, keď skontrolovala, či loď nepotrebuje pomoc, čo vraj nepotrebovala.

Taliansko však trvalo, že mala lodi sprístupniť svoje prístavy. V sobotu ráno migrantov z lode presunuli na záchranné plavidlo Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) a loď talianskej pohraničnej polície, ktoré čakajú pri Sicílii.

Viac k témam: Francúzsko, Giuseppe Conte, imigranti, Malta, migranti, Nemecko, Portugalsko, Španielsko, Stredozemné more, Taliansko, utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Aj Španielsko a Portugalsko prijmú migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila loď © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *