Home / EKONOMIKA / Spotrebiteľ by mal proti dvojakej kvalite výrobkov bojovať podporou domácich výrobcov

Spotrebiteľ by mal proti dvojakej kvalite výrobkov bojovať podporou domácich výrobcov

BRATISLAVA 15. júla (WebNoviny.sk) – Globalizácia môže byť pre spotrebiteľa aj škodlivá a môže mu spôsobiť vážne problémy. Podpora domácich výrobcov a ich lokálnych či regionálnych produktov a boj proti dvojakej kvalite výrobkov sa preto javí ako správne zvolená stratégia.

Zdravie človeka má nevyčísliteľnú hodnotu

V súvislosti s najnovším rozhodnutím poroty štátu Missouri o pokute nadnárodnému koncernu Johnson & Johnson (J&J) vo výške 4,69 mld. USD to povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

„Z rozhodnutia súdu vyplýva, že zdravie človeka má obrovskú, ba až nevyčísliteľnú hodnotu. Stále platí, že za peniaze si človek zdravie nekúpi. Nepoznám žiadnu slovenskú firmu, ktorá by sa dostala do podobných obrovských škandálov. Som rád, že sa Slováci začínajú viac prikláňať k domácim výrobkom,“ dodal.

Nadnárodné reťazce majú podľa Emila Macha s nadnárodnými firmami užšie väzby ako s domácimi výrobcami. „Niektoré globálne reťazce odmietajú slovenské potraviny, keďže obrovskí medzinárodní výrobcovia si dokážu krížovo dotovať jednotlivé produktové skupiny alebo dokonca v snahe ovládnuť trh niektorej krajiny strpieť aj vedomú stratu,“ vysvetlil predseda komory.

Spotrebiteľ musí byť v centre záujmu

SPPK preto v snahe ochrániť spotrebiteľa navrhne rezortom pôdohospodárstva a hospodárstva posilniť systém vnútroštátnej kontroly. Jedným z návrhov napríklad bude, aby sa posilnili kontroly skladovacích priestorov reštaurácií, hotelov či verejných stravovacích zariadení. Slovensko podľa SPPK nie je schopné v zahraničí účinne skontrolovať celý životný cyklus výrobku.

„Pri domácom tovare a pri domácom dodávateľovi je to iné. Bitúnky majú stály veterinárny dozor, domáci výrobcovia si nechávajú certifikovať výrobný proces aj výrobu, do skladov a obchodov chodia inšpektori. Doma vieme nášho spotrebiteľa účinnejšie chrániť. V zmysle rozhodnutia amerického súdu argumenty o miliónových likvidačných pokutách na Slovensku neobstoja. Slovenský spotrebiteľ musí byť v centre nášho záujmu,“ uzatvoril Emil Macho.

Výrobky s nebezpečnými látkami spôsobili rakovinu

Americká spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) musí skupine žien, ktoré po používaní hygienických výrobkov obsahujúcich mastenec s azbestom ochoreli na rakovinu vaječníkov, zaplatiť pokutu a odškodné v celkovej výške 4,69 miliardy dolárov. Rozhodla o tom porota v štáte Missouri.

Podľa agentúry Reuters ide doteraz o zďaleka najvyššiu čiastku, ktorú musí firma čeliaca podobným žalobám zaplatiť. Skupina 22 žien v spoločnej žalobe proti J&J tvrdila, že používanie niektorých výrobkov vrátane detského zásypu, ktoré obsahovali mastenec, im spôsobilo rakovinu vaječníkov.

Podľa právnikov žalujúcich žien spoločnosť vedela o tom, že mastenec obsahuje azbest, ktorý môže spôsobovať rakovinu. Bez ohľadu na to výrobky predávala ďalej, pričom zákazníkov nevarovala, uviedli advokáti.

Viac k témam: Johnson & Johnson, Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, odškodné, rakovina, škodlivé výrobky, SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Zdroj: Webnoviny.sk – Spotrebiteľ by mal proti dvojakej kvalite výrobkov bojovať podporou domácich výrobcov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *