Home / šport / Cyklistika / Foto: „Kockovú“ 9. etapu Tour de France poznačili pády, Sagan vedie bodovaciu súťaž o 81 bodov

Foto: „Kockovú“ 9. etapu Tour de France poznačili pády, Sagan vedie bodovaciu súťaž o 81 bodov

ROUBAIX 15. júla (WebNoviny.sk) – Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil 5. miesto v 9. etape na 105. ročníku Tour de France, z víťazstva v Roubaix sa tešil Nemec John Degenkolb.

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Sagan si nevylepšil skvelé pódiové skóre na tohtoročnej „starej dáme“ (2-3-1), ale naďalej platí, že vo všetkých doterajších individuálnych etapách skončil do ôsmeho miesta. Celkovo sa posunul z 30. na 23. priečku, za „žltým“ lídrom Gregom van Avermaetom zaostáva o 3:08 min.

Odporúčame:
Video: Sagan predviedol skvelý výkon v 9. etape Tour de France 2018, menšie „peklo severu“ vyhral Degenkolb

Slovenský rýchlik tímu Bora-Hansgrohe zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže pred Fernandom Gaviriom na 81 bodov. Sagan má po deviatich etapách na konte 299 bodov a nezadržateľne mieri za šiestym triumfom v bodovacej súťaži na TdF.

Odporúčame:
Bol to bláznivý deň, urobil som aj tak-trochu chybu, hodnotí Sagan 9. etapu Tour de France 2018

Organizátori nachystali pretekárom 15 sektorov s kockami rozdelenými do dĺžky 21,7 km. Len tri neboli tie isté ako na slávnej jarnej klasike, ktorú tento rok vyhral práve Sagan. Predtým naposledy bolo viac „pavé“ v etape na TdF v roku 1983 v etape z Valenciennes do Roubaix, dovedna 28,4 km a víťazom sa stal Eric Vanderaerden.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Tour de France 2018 (9. etapa): Arrasu – Roubaix (156,5 km)

Už po 10 km nedeľňajšej etapy sa ocitol v páde Richie Porte (BMC Racing) a jeden z favoritov na celkový triumf nedobrovoľne opustil pelotón TdF s podozrením na zlomeninu kľúčnej kosti.

Odporúčame:
Video: Riche Porte odstúpil z Tour de France, v úvode „pekla severu“ mal pád

Riziko prejazdu úsekmi s „pavé“ spočívalo najmä v tom, že viaceré kamene boli v zlom technickom stave s rozličnou veľkosťou a hrúbkou.

Na zemi sa zo známejších mien postupne ocitli Američan Tejay van Garderen (BMC Racing), Brit Christopher Froome (Sky), Kolumbijčan Rigoberto Urán (EF-Drapac Cannondale), Španiel Mikel Landa (Movistar) či víťaz uplynulých dvoch etáp Holanďan Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo).

Až trikrát menil bicykel Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Sagan sa náročným situáciám majstrovsky vyhýbal, pomáhal si aj tým, že sa najtvrdším „kockám“ vyhýbal jazdou popri okraji cesty.

#ICYMI ?@MikelLandaMeana crashes !
Chute de @MikelLandaMeana , touché à l’épaule?#TDF2018 pic.twitter.com/VX58IREr9s
— Le Tour de France (@LeTour) 15. júla 2018

#ICYMI ?Crash for @chrisfroome ? @GregVanAvermaet slips away
Chute de @chrisfroome ? le maillot jaune @GregVanAvermaet l’évite de justesse ?#TDF2018 pic.twitter.com/xyyW7mb7Ac
— Le Tour de France (@LeTour) 15. júla 2018

Peter Sagan dosiahol na tohtoročnej „starej dáme“ už šesť umiestnení v prvej trojke. Vyhral piatu etapu, kde v závere nedal súperom šancu z triumfu sa tešil aj v druhej s cieľom v La Roche-sur-Yon.

Druhý bol v úvodnej etape, keď tesne prehral špurtérsky súboj s Gaviriom, a rovnako sa skončil aj dojazd 4. etapy, v ktorej tiež triumfoval kolumbijský cyklista. V ôsmej etape bol najskôr klasifikovaný ako štvrtý, ale pre diskvalifikáciu Gaviriu s Andrém Greipelom, sa posunul o dve miesta nahor.

Tretie miesto si na konto pripísal v piatkovej siedmej etape z Fougéres do Chartres, po ktorej priznal, že na víťazstvo nemal nohy.

Viac o téme Tour de France 2018

Všeobecné informácie
Program, profily etáp, výsledky
Poradie – žltý dres
Poradie – zelený dres
Poradie – bodkovaný dres
Poradie – biely dres

Viac k témam: cyklistika, Peter Sagan, Tour de France
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: „Kockovú“ 9. etapu Tour de France poznačili pády, Sagan vedie bodovaciu súťaž o 81 bodov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan podstúpi operáciu. Moje srdce potrebuje zastávku v boxoch, hovorí

Cyklista sa mal zúčastniť dvoch jednorazových pretekov v Slovinsku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *