Home / SLOVENSKO / Poslanci v rámci Dúhového pochodu diskutovali o LGBT, rastie potreba legislatívnych zmien

Poslanci v rámci Dúhového pochodu diskutovali o LGBT, rastie potreba legislatívnych zmien

BRATISLAVA 14. júla (WebNoviny.sk) – To, že sa málokto chce dotýkať tém LGBT komunity na Slovensku súvisí zo stigmatizáciou, ktorú táto komunita veľmi dobre pozná. Konštatoval to sociológ Michal Vašečka na prvej diskusii, ktorá sa konala v Kine Mladosť v rámci Dúhového PRIDE Bratislava 2018.

Podľa neho akceptácia potreby legislatívnych zmien rastie zo strany tých, ktorý sa zaoberajú právami LGBT komunity, stále však pretrváva neochota spoločenských elít či politikov.

Znižujúca sa tolerancia voči sexuálnej menšine

Niečo sa deje, ale nepremieta sa to do legislatívnych zmien. Akčný plán pre LGBT ľudí nemá ambície aby sa niečo s tým dialo. Zároveň vidíme rastúce odmietanie LGBT komunity“, uviedol. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá spolu s Vašečkom diskutovala k tejto téma doplnila, že najbytostnejšou otázkou je, podľa nej, znižujúca sa tolerancia voči tejto sexuálnej menšine. Nasledovná diskusia sa týkala návrhu zákona, ktorý chce predložiť strana Sloboda a Solidarita (SaS). K tejto téme sa vyjadrovali Natália Blahová (SaS), Ivan Štefunko (Progresívne Slovensko), Miroslav Beblavý (SPOLU – občianska demokracia) a Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Odporúčame:
Dúhový PRIDE Bratislava: Tisícky účastníkov zaplnili Hviezdoslavovo námestie, vystúpila aj Patakyová (video)

Zmena dokladov po tranzícii, otázka možnosti uzavretia manželstva či požiadaviek zmien svojej identity sú zásadné porušovania práv, s ktorými sa LGBT osoby hlásia ombudsmanke. „Na Slovensku máme manželstvo ako jedinečný stav muža a ženy chránený Ústavou SR. Tak je aj v Chorvátsku a Maďarsku, popri tom ale majú partnerstvá pre homosexuálne páry,“ uviedla Patakyová návrh, ktorý by mohol byť dobrým riešením aj na Slovensku.

Podľa Vašečku sú LGBT práva pre mnohých na Slovensku ťažké na pochopenie a prijatie. Upozornil, že Európa sa začína deliť na tri skupiny. „LGBT téma začala byť deliacou čiarou medzi krajinami – západnými krajinami – liberálnymi demokraciami, krajinami ktoré vyčkávajú a snažia sa ustať ten tlak a nerobiť veľké zmeny, čoho je Slovensko perfektnou ukážkou, a krajinami, ktoré plánovite nerešpektujú práva LGBT, Turecko, Rusko či Azerbajdžan,“ konštatoval Vašečka.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Dúhový PRIDE Bratislava 2018

Návrh zákona na septembrovej schôdzi

Počas druhej diskusie sa zástupcovia politických strán Sloboda a Solidarita, Most-Híd, Progresívne Slovensko a SPOLU – občianska demokracia zaoberali legislatívou o právach LGBT komunity. „Na septembrovú schôdzi ideme predkladať zákon, ktorý nemá ambíciu byť návrhom o registrovaných partnerstvách, ale byť pokusom urobiť malé okienko ľuďom, aby si začali pomaly zvykať nato, že LGBT komunita potrebuje byť právne ukotvená v tomto štáte, že sme si všetci rovní a že ľudské práva patria všetkým rovnako,“ vysvetlila poslankyňa za SaS Natália Blahová a dodala, že sa budú snažiť o podporu takmer všetkých poslancov.

Odporúčame:
Pochod Hrdí na rodinu: Pred Prezidentským palácom boli dospelí aj školáci s tričkami Mama a tato navždy (video)

Ivan Štefunko zo strany Progresívne Slovensko a Miroslav Beblavý zo strany SPOLU – občianska demokracia avizovali svoju podporu tejto novele zákona. Lucia Žitňanská zo strany Most-Híd sa vyjadrila, že nemá problém zdvihnúť ruku za tento návrh, podotkla však že v parlamente dnes nie je väčšina, ktorá by to podporila.

Začiatok pochodu za práva LGBT komunity takmer zaplnil Hviezdoslavovo námestie v Bratislave. Na Dúhovom PRIDE Bratislava s odkazom My nikam neodchádzame – PRIDEme dominovali dúhové vlajky a oblečenie v dúhových farbách. Podľa organizátorov na námestí sa zoskupilo viac ako 5000 účastníkov. Na bezpečnosť celej akcie dohliadal veľký počet policajtov rozmiestnených v okolitých uličkách. Témou tohto ročníka Dúhového PRIDE je upozorniť na odchody mladých LGBTI ľudí do zahraničia, ktorí opúšťajú Slovensko preto, že im v porovnaní s väčšinou členských krajín Európskej únie poskytuje výrazne horšie podmienky pre život.

Viac k témam: Dúhový pochod PRIDE, LGBTI
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci v rámci Dúhového pochodu diskutovali o LGBT, rastie potreba legislatívnych zmien © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *