Home / SLOVENSKO / Krajniak zo Sme rodina kritizuje Kisku, že nevyužíva možnosť kedykoľvek vystúpiť v parlamente

Krajniak zo Sme rodina kritizuje Kisku, že nevyužíva možnosť kedykoľvek vystúpiť v parlamente

BRATISLAVA 14. júla (WebNoviny.sk) – Hnutie Sme rodina chce podľa podpredsedu strany Milana Krajniaka využiť každú príležitosť, kde môže zrealizovať svoj program pomoci ľuďom, ktorý sa snaží celospoločensky presadiť.

Ako povedal Krajniak pre agentúru SITA, preto sa stal kandidátom hnutia do prezidentských volieb. „Funkcia prezidenta je dnes vnímaná ako výsluhový dôchodok pre ľudí, ktorí končia v politike, alebo podnikateľskej kariére. My si to však predstavujeme inak. Ako prácu na plný úväzok,“ uviedol Krajniak, podľa ktorého ak by prezident naplno využíval všetky ústavné kompetencie, nepotrebuje žiadne ďalšie, mali by to ľudia cítiť. „Mali by vnímať, že najvyšší ústavný činiteľ im pomáha v praktických veciach,“ uviedol.

Nevolal by ministrov raz za pol roka

Prezident nemá podľa Krajniaka reprezentovať Slovensko v zahraničí. „Nech raz ročne reční v OSN, ale 90 percent času má venovať ľuďom na Slovensku. Mal by riešiť problémy, s ktorými ľudia neuspeli v iných štátnych inštitúciách,“ myslí si podpredseda hnutia s tým, že prezident má ústavnú právomoc, kedykoľvek si predvolať ktoréhokoľvek člena vlády, aby mu poskytol informácie, o ktoré požiada.

„Ja by som si nevolal ministrov raz za pol roka, keď je nejaká kríza, ale pravidelne na mesačnej báze. S každým by som prebral celý okruh žiadostí o pomoc, s ktorými sa na mňa občania obracajú. Buď tomu ministerstvo môže vyhovieť, alebo ak dôjdeme, že treba zmeniť zákon, tak navrhneme, ako sa urobí legislatívna úprava,“ uviedol.

Súčasný prezident nevyužíva podľa Krajniaka ani možnosť kedykoľvek vystúpiť v parlamente. „Dnes je to tak, že príde za zvuku fanfár raz ročne a povie správu o stave republiky. Ale to je správa o tom, čo sa už stalo. Ja by som chcel v NR SR vystúpiť, keď tam bude návrh zákona, ktorý môže pomôcť, alebo uškodiť ľuďom a vopred sa k nemu vyjadriť. Približne dve tretiny zákonov, o ktorých parlament rokuje, nemá politický podtón. Nie sú pravicové, alebo ľavicové. Opozičné, alebo koaličné. Sú to zákony, ktoré môžu pomôcť ľuďom. Dnes sa však o ne vedie politický boj. Prezident by mal vytvoriť priestor, aby na každej schôdzi NR SR prešli aspoň tri – štyri zákony naprieč politickým spektrom, o ktoré by nebol politický boj,“ konštatoval Krajniak s tým, že všetci politici by vedeli odprezentovať, že bez ohľadu či sú z koalície, alebo opozície, že ide o veci, na ktorých je zhoda. Zároveň každý mesiac by politici dokázali odprezentovať, v čom ľuďom pomohli.

Páči sa mu štýl Mujicu

Podľa Krajniaka takého hľadanie konsenzu vo veciach, o ktorých sa nebude viesť politický boj, je úlohou prezidenta.

Budú „ Aby ľudia videli, že napriek sporom existujú veci, na ktorých sa vie celé politické spektrum dohodnúť. To sú sociálne a školské otázky, či rozvoj regiónov. Mali by sme sa prestať pozerať, kto to navrhuje, ale podporiť to celým politickým spektrom. A o toto by sa mal prezident snažiť. Len by musel v parlamente vystupovať častejšie, aby ten konsenzus dokázal nájsť,“ dodal Krajniak.

Ľudia dnes podľa podpredsedu Sme rodina majú pocit a aj ten politik, že keď sa stane prezidentom, narastie mu hrebienok, je na piedestály.

„Na svet hľadí spoza čiernych okienok limuzíny. Ale tak to nemá byť. Prezident sa nemá báť ísť s kožou na trh. Mne sa páči štýl bývalého uruguajského prezidenta Josého Mujicu. Mám iné názory ako on, ale páči sa mi, že zostal normálnym človekom,“ uviedol Krajniak.

Viac k témam: Andrej Kiska, Milan Krajniak, prezidentské voľby na Slovensku, Sme Rodina Boris Kollár
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajniak zo Sme rodina kritizuje Kisku, že nevyužíva možnosť kedykoľvek vystúpiť v parlamente © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *