Home / Zdravie / Lekáreň môže zablokovať pacientov erecept, je to nová funkcionalita elektronického zdravotníctva

Lekáreň môže zablokovať pacientov erecept, je to nová funkcionalita elektronického zdravotníctva

BRATISLAVA 14. júla (WebNoviny.sk) – Od júla môže lekáreň, ak nemá predpísaný liek na sklade, zablokovať elektronický recept (erecept). Pacient tak nebude musieť obiehať iné lekárne. Informovalo o tom v stredu  (NCZI).

„Pôvodná lekáreň, ktorá erecept zablokovala, mu liek objedná a dodá. Blokovaný erecept je po opakovanom erecepte ďalšia nová funkcionalita systému elektronického zdravotníctva, ktorá sa uvádza do praxe,“ konštatovalo centrum v tlačovej správe.

Zabránia duplicite vydávaných liekov

Takýto postup má podľa NCZI zabrániť duplicitne vydávaným liekom vo viacerých lekárňach. Využíva sa vtedy, ak lekáreň predpísaný liek v tom čase nemá k dispozícii, no vie ho objednať.

Odporúčame:
Pohotovosti fungujú so zmenami, nový systém by mal odstrániť neúmerné preťažovanie lekárov

„Počas čakania na dodanie si erecept zablokuje, aby nedošlo k výdaju v inej lekárni (napríklad omylom). Lekáreň teda v softvéri potvrdí blokovanie predpisu lieku, čím zablokuje jeho výdaj v inej lekárni,“ priblížilo NCZI.

V prípade jednorazového ereceptu je doba blokovania na celú platnosť predpisu podľa platnej legislatívy. Blokovaný erecept sa automaticky odblokuje pri reálnom výdaji lieku. Ak lekáreň nevie požadovaný liek v tomto čase vydať, odblokuje predpis, čím pacientovi umožní si vybrať predpísaný liek v inej lekárni. Odblokovať preskripčný záznam môže len tá lekáreň, ktorá ho zablokovala.

Maximálne sedem dní čakania

Podľa zverejnených informácií platnosť lekárskeho predpisu je sedem dní na hromadne vyrábaný humánny liek a individuálne pripravovaný humánny liek, ak neobsahuje protimikrobiálne antibiotikum, chemoterapeutikum, omamnú látku II. skupiny a psychotropnú látku II. skupiny. Na humánny liek s obsahom omamnej látky II. skupiny a psychotropnej látky II. skupiny je to päť dní.

Odporúčame:
Ambulantnú pohotovostnú službu v Košickom kraji zabezpečí 17 pevných bodov

Na humánny liek s obsahom protimikrobiálneho antibiotika a chemoterapeutika tri dni. Jeden deň je na humánny liek predpísaný lekárom zubno-lekárskej pohotovostnej služby, lekárom ambulantnej pohotovostnej služby a lekárom ústavnej pohotovostnej služby.

Blokovaný erecept je ďalšia nová funkcionalita ezdravia. Od januára, kedy sa systém ezdravie oficiálne spustil, v ňom lekári predpísali viac ako 19 miliónov ereceptov a zrealizovali päť miliónov záznamov z vyšetrení.

Viac k témam: lekáreň, lieky, NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Lekáreň môže zablokovať pacientov erecept, je to nová funkcionalita elektronického zdravotníctva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *