Home / EKONOMIKA / Podnikatelia zrejme napoja pokladne na finančnú správu, ministerstvo chce obmedziť daňové úniky

Podnikatelia zrejme napoja pokladne na finančnú správu, ministerstvo chce obmedziť daňové úniky

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Vládou avizované pripájanie elektronických pokladníc podnikateľov na portál finančnej správy je o krok bližšie k realite.

Ministerstvo financií predložilo do pripomienkového konania návrh novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice a ďalších zákonov, podľa ktorej od apríla budúceho roka budú musieť všetky hotely, reštaurácie, kaviarne a čerpacie stanice na Slovensku používať registračné pokladnice s online napojením na portál finančnej správy.

Boj proti daňovým únikom

Rovnaká povinnosť má pritom od júla budúceho roka platiť aj pre všetkých ostatných podnikateľov. Náklady na zavedenie nového systému by mali dosiahnuť 18 mil. eur.

Odporúčame:
Strana SaS predstavila vlastné riešenia na zníženie počtu exekúcií, s vládnym návrhom nesúhlasí

Rezort financií o tomto projekte s názvom e-Kasa hovorí ako o pokračovaní boja proti daňovým únikom. Zároveň ide o ďalšie z opatrení z programového vyhlásenia, v ktorom sa vláda zaviazala zabezpečiť rozšírenie priameho elektronického prepojenia registračných pokladníc s finančnou správou.

V praxi bude zavedenie tejto povinnosti podľa ministerstva znamenať, že finančná správa bude mať okamžite prehľad o každom nákupe či transakcii, pretože každý vydaný doklad bude zaevidovaný na centrálnom úložisku. V hoteloch a reštauráciách by tento systém podľa odhadov rezortu mohol znížiť daňovú medzeru na DPH až o 15 %.

Menšie náklady pre podnikateľov

Pozitívne efekty zo zavedenia e-Kasy však vláda avizuje aj pre samotných podnikateľov.

„Systém e-Kasa bude pre podnikateľov znamenať zníženie administratívnej záťaže pri obstarávaní hardvéru, či zníženie nákladov pri prevádzke pokladnice. E-Kasa zabezpečí aj kontinuálny prechod medzi účtovnými dňami, export dát na zjednodušenie plnenia daňových povinností a dostupnosť dát počas archivácie,“ uvádza ministerstvo financií s tým, že podmienkou je internetové pripojenie, prostredníctvom ktorého sa informácie budú odosielať na centrálne úložisko finančnej správy. Zákazníkom systém zase umožní overenie pravosti pokladničných dokladov v reálnom čase.

Viac k témam: daňové úniky, e-Kasa, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia zrejme napoja pokladne na finančnú správu, ministerstvo chce obmedziť daňové úniky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *