Home / SVET / Trump žiadal na summite NATO, aby krajiny platili omnoho viac na svoju ochranu pred Ruskom

Trump žiadal na summite NATO, aby krajiny platili omnoho viac na svoju ochranu pred Ruskom

BRATISLAVA 12. júla (WebNoviny.sk) – Lídri NATO sa vo štvrtok dopoludnia stretli v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí týkajúcom sa požiadaviek amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby členské krajiny výrazne zvýšili svoje výdavky na obranu.

Informovali o tom dvaja nemenovaní predstavitelia oboznámení so situáciou. Podľa ich slov zástupcov nečlenských štátov požiadali, aby opustili rokovaciu sálu a každý účastník sa musel zaobísť aj bez svojho mobilného telefónu.

Odporúčame:
Summit NATO sa bude venovať konfliktu v Afganistane aj vpádu Ruska do Ukrajiny

Trump vo štvrtok ešte viac vystupňoval tlak na svojich spojencov v tejto záležitosti. V jednom zo série tweetov z Bruselu napríklad uviedol: „Prezidenti sa už roky neúspešne snažia prinútiť Nemecko a ďalšie bohaté krajiny NATO, aby platili viac na svoju ochranu pred Ruskom“.

Posťažoval sa tiež, že Spojené štáty platia navyše desiatky miliárd dolárov, aby „dotovali Európu“, a preto výdavky členských krajín „musia v konečnom dôsledku stúpnuť na 4 percentá!“.

Americký prezident žiada, aby členské štáty NATO zvýšili svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent hrubého domáceho produktu (HDP) zo súčasného cieľa dvoch percent HDP. Aliancia odhaduje, že len 15 krajín, teda niečo vyše polovica členov, pri súčasnom trende dosiahne do roku 2024 aktuálne stanovený cieľ.

Viac k témam: Donald Trump, NATO, obrana, Rusko, summit NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump žiadal na summite NATO, aby krajiny platili omnoho viac na svoju ochranu pred Ruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké zbrane pre Ukrajinu už sú v Nemecku a Poľsku, medzi prvými dodávkami budú granáty

Spojené štáty americké chystajú dodať Kyjevu nový balík vojenskej podpory.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *