Home / SLOVENSKO / OĽaNO kritizuje transparentnosť nákupu stíhačiek, ľudia zaplatia drahé hračky pánom vo vláde

OĽaNO kritizuje transparentnosť nákupu stíhačiek, ľudia zaplatia drahé hračky pánom vo vláde

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Nákup nových stíhačiek pre Vzdušné sily SR mal byť výkladnou skriňou transparentnosti, ale nestalo sa tak.

Ako ďalej na brífingu uviedol poslanec NR SR za opozičné hnutie OĽaNO Eduard Heger, vláda rozhodla v neprospech občanov, pretože rozhodnutiu o nákupe stíhačiek mala predchádzať široká diskusia odbornej verejnosti na základe kvalitne pripravených analýz.

Existujú aj lacnejšie riešenia

Podľa Hegera sa však mnohé dokumenty týkajúce sa nákupu dostali na verejnosť len vo veľmi krátkom čase pred konečným rozhodnutím vlády. „Vyplýva z toho, že ľudia budú ďalej platiť dane ako diví len preto, aby si nejakí páni vo vláde kúpili zbytočne drahé hračky,“ zdôraznil poslanec.

Odporúčame:
Aktualizované: Slovensko bude mať ako prvá krajina EÚ stíhačky F-16 Block 70/72, Američanom zaplatíme vyše miliardu

Podľa Hegera Slovensko v rámci požiadaviek NATO nemá povinnosť nasadzovať lietadlá na bojové misie. V rámci potreby zabezpečiť ochranu nášho vzdušného priestoru pritom existujú podľa poslanca aj iné lacnejšie riešenia ako zakúpenie strojov F-16. „Problém je, že dnes nemáme dostatok informácií na to, aby sme vedeli zhodnotiť, či vláda rozhodla plne v prospech občanov. Myslíme si, že tomuto mala predchádzať práve spomínaná diskusia,“ uviedol Heger.

Neskoro zverejnený materiál

Poslanec Gábor Grendel zdôraznil, že každý výrobca stíhačiek má svoje plusy a mínusy a rozhodovanie v tejto problematike nie je čiernobiele. „Bolo legitímne rozhodnutie vybrať si jedného, ale na základe toho neskoro zverejneného materiálu sa dnes naozaj nedá povedať, či si vláda vybrala lepšie alebo nevybrala,“ povedal poslanec. Ako dodal, aj keby sa nakoniec ukázalo, že vládou schválený nákup bol výhodný, transparentný určite nebol.

Odporúčame:
Nákup F-16 podľa Most-Híd posilní naše partnerstvo s USA a odtrhne od závislosti od Ruska

Najmodernejšie americké stíhačky typu F-16 Block 70/72 budú novou akvizíciou Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Materiál na odporúčanie rezortu obrany dnes odobrila vláda SR s tým, že americké stroje sú pre Slovensko lepšou variantou v porovnaní so švédskymi Gripenmi. Na 14 nových nadzvukových lietadiel plánuje vláda utratiť viac ako jednu miliardu eur. V konečnej sume, ktorá však stále nie je známa, by v nej mali byť započítané aj sprievodné výdavky, ako sú napríklad výcvik pilotov, infraštruktúra či munícia. Stíhačky F-16 Block 70/72 sú najnovšou verziou.

Viac k témam: OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, stíhačky F-16 Block 70/72
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO kritizuje transparentnosť nákupu stíhačiek, ľudia zaplatia drahé hračky pánom vo vláde © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najpočúvanejším slovenským rádiom je Rádio Expres nasledované verejnoprávnym Rádiom Slovensko

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň" predstavuje 84,1 percenta čo je 3 726 000 poslucháčov vo veku 14 - 79 rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *