Home / EKONOMIKA / Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko

Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko

NEW YORK 11. júla (WebNoviny.sk) – Čína sa v rebríčku inovatívnosti ekonomík v tomto roku prvýkrát dostala medzi 20 najúspešnejších štátov, pričom USA vypadli zo skupiny piatich najinovatívnejších krajín. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO).

Slovensko pred Poľskom

Na prvom mieste v globálnom rebríčku inovatívnosti sa v tomto roku opäť umiestnilo Švajčiarsko, po ktorom nasledujú Holandsko, Švédsko, Veľká Británia a Singapur. USA klesli zo štvrtého na šieste miesto a Čína poskočila z 22. na 17. priečku.

Odporúčame:
Čína stupňuje opatrenia voči niektorým tovarom z USA, ohlásila antidumpingové clá

Slovensko sa v rebríčku inovatívnosti umiestnilo na 36. mieste, čiže nižšie ako Česká republika (27. priečka) a Maďarsko (33. miesto), ale pred Poľskom (39. priečka).

Umiestnenie Číny na 22. priečke podľa Francisa Gurryho, generálneho riaditeľa WIPO, znamená prelom pre ekonomiku krajiny, ktorá sa rýchlo transformuje a do popredia kladie výskum a vynachádzavosť.

Inovačná zdatnosť Číny

Správa konštatuje, že „inovačná zdatnosť Číny sa stáva evidentná v rôznych oblastiach“, pričom k oblastiam jej najvýraznejšieho zlepšenia patria výskumné spoločnosti, dovoz špičkových technológií, kvalita publikácií a počet študentov prichádzajúcich na vysoké školy.

Rebríček inovatívnosti porovnáva 126 ekonomík na základe 80 ukazovateľov od tvorby mobilných aplikácií po výdavky na vzdelávanie, vedecké a technické publikácie. Na najhorších miestach sa v rebríčku umiestnili Jemen, Togo a Burkina Faso.

Viac k témam: inovácie, mobilná aplikácia, technológie, vysoké školy
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína sa dostala do dvadsiatky najinovatívnejších krajín, Česi v rebríčku predbehli aj Slovensko © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *