Home / EKONOMIKA / Mladí ľudia majú väčší záujem o druhý pilier, negarantované fondy majú vyšší výnos

Mladí ľudia majú väčší záujem o druhý pilier, negarantované fondy majú vyšší výnos

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – V druhom pilieri si na dôchodok ku koncu júna tohto roka sporilo vyše 1,46 milióna ľudí. V prvom polroku tohto roka pritom do druhého piliera vstúpilo vyše 30 tisíc mladých ľudí.

V porovnaní s polrokom 2017 tak vstúpilo do druhého piliera takmer o 20 percent viacej mladých ľudí,“ uviedla Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS). Šesť dôchodkových správcovských spoločností ku koncu júna spravovalo úspory svojich klientov v celkovej sume takmer 7,91 mld. eur. V garantovaných dôchodkových fondoch sa pritom nachádzalo 77,6 % úspor klientov.

Vyšší potenciál rastu

Priemer ročného zhodnotenia garantovaných dôchodkových fondov na trhu k prvej polovici roka 2018 predstavuje 0,168 % p. a., negarantované dôchodkové fondy hospodárili s priemerným ročným výnosom 4,79 % p. a.,“ uviedol predseda Predsedníctva ADSS Marián Kopecký.

Aj tieto ukazovatele podľa neho hovoria o tom, že negarantované fondy, aj keď sú rizikovejšie a dosahujú väčšie výkyvy v hodnote, majú z dlhodobého hľadiska neporovnateľne vyšší potenciál rastu. Priemerný sporiteľ v druhom pilieri má podľa neho momentálne za sebou iba prvú tretinu celkového obdobia sporenia, a preto by mal mať väčšinu svojich úspor alokovaných v negarantovanom fonde.

Mladí si uvedomujú nevyhnutnosť druhého piliera

Šéfa Predstavenstva ADSS teší záujem mladých ľudí o druhý pilier. „Začali si uvedomovať jeho nevyhnutnosť. Ak sa trend neustáleho rastu počtu mladých ľudí vstupujúcich do druhého piliera udrží, koncom tohto roka môžeme očakávať, že trh starobného dôchodkového sporenia bude atakovať hranicu jeden a pol milióna sporiteľov,“ dodal Kopecký.

Viac k témam: 2.pilier, dôchodky
Zdroj: Webnoviny.sk – Mladí ľudia majú väčší záujem o druhý pilier, negarantované fondy majú vyšší výnos © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *