Home / SLOVENSKO / Modernizácia v armáde je podľa prezidenta Kisku nevyhnutná, proces však musí byť transparentný

Modernizácia v armáde je podľa prezidenta Kisku nevyhnutná, proces však musí byť transparentný

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska potvrdil, že v utorok večer ho premiér Peter Pellegrini informoval, že vláda pravdepodobne schváli nákup amerických stíhačiek F-16.

Prezident zobral túto informáciu na vedomie. Podľa prezidenta, ktorý dnes v Bruseli vedie delegáciu Slovenska na summite NATO, je modernizácia ozbrojených síl nevyhnutná a potrebná, pričom zvolený postup musí byť transparentný,“ píše sa v stanovisku prezidenta, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Roman Krpelan.

Odporúčame:
Aktualizované: Slovensko bude mať ako prvá krajina EÚ stíhačky F-16 Block 70/72, Američanom zaplatíme vyše miliardu

Vláda rozhodla o nákupe amerických stíhačiek typu F-16 Block 70/72. Ministerstvo obrany v zverejnenej analýze tvrdí, že americké stroje sú pre Slovensko lepšou variantou v porovnaní so švédskymi Gripenmi. Na 14 nových nadzvukových lietadiel plánuje vláda utratiť 1,589 miliardy eur. V tejto sume sú započítané aj sprievodné výdavky, ako sú napríklad výcvik pilotov, infraštruktúra či munícia. Stíhačky F-16 Block 70/72 sú najnovšou verziou, Slovensko bude navyše prvou krajinou v rámci Európskej únie, ktorá bude mať tieto stroje vo výzbroji.

Po zasadnutí vlády SR uviedol premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) aj konkrétne dôvody rozhodnutia pre americkú možnosť. Podľa Pellegriniho cenu za lietadlá zaplatí postupne a z rozpočtu rezortu obrany, ktorý by sa mal v najbližších rokoch navyšovať, v roku 2024 by mal dosiahnuť až na úroveň rovných dvoch percent hrubého domáceho produktu. „Musím povedať, že tieto dve ponuky boli skutočne veľmi, ale veľmi podobné aj z ekonomického pohľadu. Konkrétne ponuky sú v utajenom režime, ale Slovensko zaplatí za 14 nových lietadiel, výcvik pilotov, infraštruktúru a logistiku 1,589 miliardy eur. Za týmto rozhodnutím si stojíme a stotožňuje sa s ním aj najvyšší veliteľ Ozbrojených síl SR prezident Andrej Kiska,“ priblížil Pellegrini.

Viac k témam: Andrej Kiska, Armáda SR, stíhačky F-16 Block 70/72
Zdroj: Webnoviny.sk – Modernizácia v armáde je podľa prezidenta Kisku nevyhnutná, proces však musí byť transparentný © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *