Home / SVET / Kanada chce viesť výcvik jednotiek NATO v Iraku, Trump začal summit verbálnym útokom voči Nemecku

Kanada chce viesť výcvik jednotiek NATO v Iraku, Trump začal summit verbálnym útokom voči Nemecku

BRUSEL 11. júla (WebNoviny.sk) – Kanada chce viesť novú vojenskú misiu Severoatlantickej aliancie (NATO) zameranú na výcvik v Iraku. Kanadský premiér Justin Trudeau tiež ponúkol v tejto súvislosti 250 vojakov a niekoľko helikoptér.

Politik v stredu na summite v Bruseli vyhlásil, že je dôležité vybudovať odolnosť krajiny voči extrémistickej skupine Islamský štát (IS). „Musíme budovať demokraciu a posilniť ju,“ dodal.

Platenie Rusku považuje Trump za nevhodné

Americký prezident Donald Trump zas odštartoval návštevu summitu NATO verbálnym útokom voči Nemecku, ktoré označil za „ruského otroka„. Uviedol to v spojitosti s plánovaným ruským plynovodom Nord Stream 2, ktorý by zdvojnásobil objem zemného plynu prepravovaného priamo do Nemecka z nových ložísk na Sibíri.

Odporúčame:
Trump žiada 12 krajín o vyššie investície do obrany, Slovensko na summite NATO zastupuje Kiska

Mali by sme vás chrániť pred Ruskom, no platenie miliónov dolárov Rusku považujem za veľmi nevhodné,“ vyjadril sa počas raňajok s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Trump takisto vyzval alianciu, aby sa bližšie pozrela na tento projekt. USA a niektoré členské štáty Európskej únie pritom varujú, že Rusko by tak mohlo získať väčší vplyv v západnej Európe.

Merkelová obhajovala nezávislosť Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala nezávislosť svojej krajiny v súvislosti s výrokmi amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého Berlín koná pod vplyvom Ruska. Kancelárka cestou na summit NATO v Bruseli poznamenala, že vyrastala v komunistickom Východnom Nemecku.

Bez spomenutia Trumpových výrokov v stredu novinárom povedala: „Sama mám skúsenosti s časťou Nemecka ovládanou Sovietskym zväzom a som dnes veľmi šťastná, že sme v mieri zjednotení ako Nemecká spolková republika a môžeme si tak určovať vlastnú politiku a robiť vlastné rozhodnutia, čo je veľmi dobré„.

Viac k témam: Donald Trump, Justin Trudeau, NATO, summit NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Kanada chce viesť výcvik jednotiek NATO v Iraku, Trump začal summit verbálnym útokom voči Nemecku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruský bombardér Tu-22M3 sa zrútil na juhu krajiny, údajne bol zostrelený (video)

Piloti boli prevezení do nemocnice.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *