Home / SLOVENSKO / Farmári na traktoroch sú na cestách v čase žatvy pokutovaní políciou, KDH žiada pre nich výnimku

Farmári na traktoroch sú na cestách v čase žatvy pokutovaní políciou, KDH žiada pre nich výnimku

KOŠICE 10. júla (WebNoviny.sk) – Podľa podpredsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Pavla Zajaca by polícia nemala tak striktne a prísne postupovať voči farmárom, ktorí sa dopustia drobných priestupkov najmä v čase žatvy.

Zajac v utorok na tlačovej besede uviedol, že viacerí farmári z Košického kraja dostali pokutu, lebo jazdili traktormi s vlečkou naloženou obilím po cestách prvej triedy v čase, keď to majú zakázané. Viaceré také prípady sa stali nielen v Košickom kraji. Podľa jeho slov to farmári vnímajú ako šikanovanie zo strany polície.

Obmedzenie premávky

Zajac informoval, že konkrétne prípady sa stali v pondelok. Napríklad o ôsmej ráno policajti na motorkách zo špeciálneho oddielu z košického krajského riaditeľstva zastavili traktoristu z Rakovca nad Ondavou, ktorý viezol obilie do poľnonákupu v Sečovciach.

Odporúčame:
Farmári dementujú tvrdenia o zaneprázdnenosti a prezradili detaily komunikácie s Pellegrinim

Uložili mu blokovú pokutu 20 eur, lebo porušil ustanovenie o zákaze premávky traktorov na ceste prvej triedy do deviatej ráno, čím podľa policajtov spôsobil obmedzenie premávky.

Ako uviedol Zajac, poľnonakúpy sa väčšinou nachádzajú v mestách a iná cesta ako prvej triedy tam jednoducho nie je.

Moderné traktory vedia ísť rýchlejšie

Podľa Zajaca by polícia v čase sezónnych poľnohospodárskych prác, ako je napríklad žatva, nemala postupovať tak tvrdo. Ak by išiel na cestu až o deviatej, kombajny by museli čakať niekoľko hodín, kým by sa traktory odvážajúce obilie nevrátili.

Zajac navrhuje, aby premiér či ministerka vnútra urobili voči farmárom ústretový krok a ako prejav dobre vôle udelili výnimku, aby sa tento zákaz nevzťahoval na obdobie žatvy. Doložil, že v jeseni poslanci predložia návrh novely, ktorá by zmiernila tvrdosť zákona. Argumentoval, že dnešné moderné traktory dokážu ísť aj vyššou rýchlosťou ako 40 km/h, takže nebudú obmedzovať premávku.

 

Viac k témam: farmári, KDH Kresťanskodemokratické hnutie, Pavol Zajac, Polícia SR, žatva
Zdroj: Webnoviny.sk – Farmári na traktoroch sú na cestách v čase žatvy pokutovaní políciou, KDH žiada pre nich výnimku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *