Home / Správy / Video: Ruská nákladná loď sa dostala k ISS v rekordnom čase, použili nové rakety Sojuz

Video: Ruská nákladná loď sa dostala k ISS v rekordnom čase, použili nové rakety Sojuz

MOSKVA 10. júla (WebNoviny.sk) – Ruská nákladná vesmírna loď dopravila na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) čerstvé zásoby jedla, palivo a ďalšie potreby.  Progress MS-09  vyštartovala v pondelok z ruského kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Na palube mala takmer tri tony nákladu.

K stanici sa pripojila vďaka automatickému módu za menej ako štyri hodiny od štartu. Je to zároveň prvý raz, čo využili takýto rýchly spôsob dopravy zásob na ISS. Lode Progress sa väčšinou dostanú k vesmírnemu cieľu za šesť hodín alebo až za dva dni.

Odporúčame:
Najnovšie objavy zvyšujú pravdepodobnosť, že na Marse je alebo bol život

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos informovala, že rýchlejšie manévrovanie je možné vďaka novým raketám Sojuz, ktoré vynesú loď na obežnú dráhu s väčšou presnosťou. Agentúra sa pokúsila využiť tento spôsob už minulý rok, no pre technické problémy sa jej to nepodarilo.

Na ISS sa v súčasnosti nachádzajú Drew Feustel, Ricky Arnold a Serena Aunon-Chancellor z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Nemec Alexander Gerst z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a ich ruskí kolegovia Sergej Prokopjev a Oleg Artemjev.

Viac k témam: NASA Národný úrad pre letectvo a vesmír, Progress MS-09, Roskosmos, vesmír
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Ruská nákladná loď sa dostala k ISS v rekordnom čase, použili nové rakety Sojuz © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dolár posilnil oproti japonskému jenu

Svetové devízové trhy – euro, dolár, jen NEW YORK 28. júna (WebNoviny.sk) – Dolár vo štvrtok oproti japonskému jenu stúpol. Americký hrubý domáci produkt v prvom kvartáli podľa konečného odhadu ministerstva obchodu posilnil iba o 2 percentá, čo bolo najpomalšie tempo rastu za posledný rok. Podľa predpovede atlantskej pobočky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) však

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *