Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Úrad pre verejné obstarávanie chce počas predsedníctva Slovenska vo V4 priniesť zásadný pokrok

Úrad pre verejné obstarávanie chce počas predsedníctva Slovenska vo V4 priniesť zásadný pokrok

BRATISLAVA 7. júla (WebNoviny.sk) – Cieľom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) počas súčasného ročného predsedníctva Slovenska v stredoeurópskej skupine krajín V4 je priniesť zásadný pokrok vo vybraných, moderných aspektoch verejného obstarávania.

Dôležitou témou bude široká diskusia o hodnote za peniaze. Ako ÚVO v sobotu informoval, už na jeseň zorganizuje odbornú konferenciu na tému Priame rokovacie konanie, hodnota za peniaze a iné otázky verejného obstarávania.

Úrad sa zameria na výmenu skúseností z praxe, ktorá je v oblasti verejného obstarávania problematická a nedoriešená. Týka sa to napríklad zadávania priameho rokovacieho konania z hľadiska oprávnenosti jeho použitia a rizík, ktoré vo vzťahu k obmedzeniu hospodárskej súťaže prináša.

Boj proti nekalým praktikám

„Prax ukazuje to, čo som už viackrát z pozície predsedu ÚVO zdôrazňoval, že verejné obstarávanie je európskou témou a preto vidím vo výmene informácií, skúseností a dobrej praxe medzi krajinami V4 veľký prínos. My sme už iniciovali rokovania s našimi partnermi a všetci si uvedomujeme, že naše spoločné úsilie a spolupráca v rámci V4 posilní naše pozície pred európskymi orgánmi,“ povedal predseda ÚVO Miroslav Hlivák.

Odporúčame:
Vyšehradská štvorka sa podľa Danka stretne so štátmi Pobaltia, iniciátorom bude slovenský parlament

ÚVO bude aj počas predsedníctva pokračovať v boji proti nekalým praktikám vo verejnom obstarávaní v teoretickej aj praktickej rovine. „Pre posilnenie boja proti nekalým praktikám, ktoré sú veľkou celoeurópskou témou, je kľúčová spolupráca vybraných ústredných orgánov štátnej moci. ÚVO preto v marci tohto roku podpísal memorandá o spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR, Najvyšším kontrolným úradom SR a Protimonopolným úradom SR,“ uviedol šéf ÚVO. V tejto iniciatíve chce úrad rozvíjať spoluprácu aj s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF), ktorého predstaviteľka Margarete Hofmann v júni navštívila SR. „Boj proti nekalým praktikám sa stane kľúčovou témou workshopu, ktorý pre krajiny V4 pripravujeme na december,“ dodal Hlivák.

Ďalšou nosnou témou ÚVO v rámci predsedníctva SR vo V4 bude implementácia najnovších trendov sekundárnych politík, akým je napríklad zelené verejné obstarávanie, kde sa dôraz nekladie iba na celkovú cenu zákazky.

Priaznivý vplyv na životné prostredie

Zohľadňujú sa aj požiadavky, ktoré majú zaistiť, že obstaraný predmet zákazky, vrátane činností súvisiacich, napríklad s jeho dodaním, montážou, inštaláciou, prevádzkou, bude mať priaznivý vplyv na životné prostredie.

Odporúčame:
Premiéri V4 budú bojkotovať európsky summit o migrácii, prekvapil aj Andrej Babiš

„Počas predsedníctva čakajú všetky subjekty vstupujúce do procesu verejného obstarávania na Slovensku zásadné zmeny. Najväčšou výzvou je prijatie novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá celý proces obstarávania zjednoduší a sprehľadní, ale aj prechod na elektronické verejné obstarávanie, čo našu krajinu priblíži k štandardom Európskej únie,“ priblížila hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. Úrad sa preto počas predsedníctva bude venovať aj téme elektronizácie verejného obstarávania.

SR aktuálne predsedá v skupine V4 od 1. júla tohto roka do 30. júna 2019, predsedníctvo prevzala od Maďarska.

Viac k témam: ÚVO Úrad pre verejné obstarávanie, V4 Vyšehradská štvorka
Zdroj: Webnoviny.sk – Úrad pre verejné obstarávanie chce počas predsedníctva Slovenska vo V4 priniesť zásadný pokrok © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Strana SaS predstavila vlastné riešenia na zníženie počtu exekúcií, s vládnym návrhom nesúhlasí

Celoplošná exekučná amnestia podľa strany SaS nahráva nezodpovedným ľuďom a podvodníkom BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v piatok predstavila osem bodov svojho programu Riešenia SaS na zníženie počtu exekúcií, pretože nesúhlasí s vládnym návrhom na celoplošnú amnestiu exekúcií. Za štandardné systémové riešenie insolventnosti považuje SaS osobný bankrot, ktorý predstavuje individuálne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *