Home / EKONOMIKA / Slovensko plánuje poskytnúť úľavy pri jadrovom odvode firmám s vysokou spotrebou elektriny

Slovensko plánuje poskytnúť úľavy pri jadrovom odvode firmám s vysokou spotrebou elektriny

BRUSEL 6. júla (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) dospela k záveru, že plán Slovenska znížiť jadrový odvod v prípade niektorých firiem náročných na spotrebu elektriny je v súlade s pravidlami EÚ v oblasti štátnej pomoci.

Opatrenie prispeje ku konkurencieschopnosti týchto spoločností bez toho, aby neprimerane narušilo hospodársku súťaž na spoločnom trhu, uviedla EK v piatok v správe na svojej internetovej stránke.

Úľavy pri jadrovom odvode

Slovensko v roku 2006 zriadilo Národný jadrový fond (NJF) na financovanie nákladov spojených s vyraďovaním zastaraných jadrových elektrární z prevádzky. Národný jadrový fond je financovaný z odvodov, ktoré platia koncoví odberatelia elektriny.

Odporúčame:
Historický dlh na vyraďovanie jadrových elektrární by nemali riešiť odberatelia, tvrdí Klub 500

Slovensko má v úmysle od roku 2019 poskytnúť úľavy pri jadrovom odvode určitým priemyselným firmám náročným na spotrebu elektriny, na ktorých má vplyv medzinárodný obchod, ako sú podniky pôsobiace v oblasti výroby rafinovaných ropných produktov, železa, ocele, ferozliatin a hliníka.

Obmedzenie v prípade veľkej spotreby elektriny

SR predložila toto opatrenie na preskúmanie Európskej komisii. EK dospela k záveru, že úľavy pri jadrovom odvode sa obmedzujú na podniky, ktoré pôsobia v odvetviach náročných na spotrebu elektriny a na ktoré má vplyv medzinárodný obchod, a sú primerané.

Dôležité podľa EK je pritom to, že úľavy predstavujú udržateľný základ financovania bezpečného a včasného vyradenia zastaraných jadrových elektrární na Slovensku bez ohrozovania konkurencieschopnosť podnikov, na ktoré má vplyv medzinárodný obchod.

Viac k témam: Európska komisia (EK), firmy, jadrová elekráreň, Národný jadrový fond (NJF), spotreba elektriny
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko plánuje poskytnúť úľavy pri jadrovom odvode firmám s vysokou spotrebou elektriny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *