Home / šport / MOTOR šport / Sezóna F1 pokračuje VC Veľkej Británie, Hamilton môže prekonať rekord

Sezóna F1 pokračuje VC Veľkej Británie, Hamilton môže prekonať rekord

SILVERSTONE 6. júla (WebNoviny.sk) – Tretia veľká cena v priebehu troch týždňov, ale zato najprestížnejšia – jazdci formuly 1 sa tento víkend presúvajú do britského Silverstone, kde sa od piatka do nedele uskutoční desiate pokračovanie tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta.

Po minulotýždňových pretekoch v rakúskom Spielbergu nemôže byť situácia v boji o titul zamotanejšia. Nemec Sebastian Vettel vedie pred britským rivalom Lewisom Hamiltonom s náskokom jediného bodu a v jednom z najtradičnejších miest motoršportu sa fanúšikovia môžu tešiť na ich ďalší skvelý súboj.

Najväčšími favoritmi piloti Mercedesu

Napriek tomu, že tím Mercedes mal v Rakúsku smolu, keď ani jeden z jeho dvoch monopostov neprišiel do cieľa, vo Veľkej Británii bude najväčším favoritom. V Silverstone triumfoval v ostatných piatich rokoch, šnúru štyroch triumfov ťahá práve Hamilton.

Odporúčame:
Veľkú cenu Rakúska vyhral Verstappen, preteky vôbec nevyšli Mercedesom

Tridsaťtriročný štvornásobný svetový šampión vlani dosiahol celkovo už piate prvenstvo a zaradil sa k legendám ako Jim Clark a Alain Prost.

V nedeľu bude mať šancu na absolútny rekord. „Preteky v Británii sú pre mňa najviac špeciálne v celej sezóne. Je to privilégium, fanúšikovia sú nenormálni,“ uviedol pre Sky Sports Hamilton, ktorý sleduje aj aktuálne dianie na futbalových MS v Rusku: „Ak Anglicko postúpi do finále, nebudem tam chýbať. Chcem chlapcov podporiť.“

Vettel v Silverstone vyhral iba raz

Hamiltonov rival Vettel z Ferrari si v Rakúsku napravil chuť po nevydarených pretekoch vo Francúzsku, keď skončil tretí, pričom štartoval až šiesty. Na okruhu v Silverstone doteraz triumfoval iba raz – v roku 2009.

„Musíme využiť každú príležitosť na zisk bodov. Je to stále o tom istom od začiatku roka. Niekedy sa obzriete späť a poviete si, že mohlo to byť aj lepšie, ale musíte hľadieť najmä dopredu. Pozbierali sme dosť bodov, ideme ďalej. To je správny prístup. Momentálne vediem šampionát o jeden bod, s tým by som bol spokojný aj na konci roka. Či je to o jeden alebo desať bodov, na tom nezáleží,“ povedal 30-ročný, rovnako ako Hamilton, štvornásobný majster sveta.

Piloti dostanú v Silverstone tvrdé, stredne tvrdé a mäkké pneumatiky Pirelli. Jazdiť sa bude za pekného, väčšinou slnečného počasia s maximálnou teplotou 28°C. Tréningy a kvalifikáciu pred VC Veľkej Británie bude v priamom prenose vysielať stanica Sport 1, preteky odvysiela Sport 2. Kvalifikácia sa začne v sobotu o 15.00 h, nedeľňajšia veľká cena odštartuje o 15.10 h.

Veľká cena Veľkej Británie

Dejisko: Okruh Silverstone
Dĺžka okruhu: 5891 m
Dĺžka pretekov: 306,198 km (52 kôl)
Divácka kapacita: 120 000
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 1:30,621 min (2017)
Najviac víťazstiev – jazdec: po 5 – Jim Clark, Alain Prost a Lewis Hamilton
Najviac víťazstiev – tím: 15 – Ferrari

Prehľad víťazov ostatných 10 ročníkov VC Veľkej Británie
2017 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2016 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2015 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2014 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2013 Nico Rosberg (Nem.) Mercedes
2012 Mark Webber (Aus.) Red Bull
2011 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2010 Mark Webber (Aus.) Red Bull
2009 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2008 Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

Poradie MS (po 9 z 21 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 146 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 145, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 101, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 96, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 93, 6. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 92

Pohár konštruktérov: 1. Ferrari 247 bodov, 2. Mercedes 237, 3. Red Bull 189, 4. Renault 62, 5. Haas 49, 6. McLaren 44

Viac k témam: F1 Formula 1, MOTOR šport, Veľká cena Veľkej Británie
Zdroj: Webnoviny.sk – Sezóna F1 pokračuje VC Veľkej Británie, Hamilton môže prekonať rekord © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *