Home / EKONOMIKA / Počet osobných bankrotov prekročil hranicu 6-tisíc, splátkový kalendár si vybralo necelé percento

Počet osobných bankrotov prekročil hranicu 6-tisíc, splátkový kalendár si vybralo necelé percento

BRATISLAVA 5. júla (WebNoviny.sk) – V prvom polroku tohto roka zbankrotovalo 6 346 obyvateľov Slovenska. Je to o 1 107 prípadov viac, než za celý minulý rok, kedy súdy rozhodli o oddlžení 5 239 ľudí.

Od roku 2006, kedy začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca júna tohto roka skrachovalo už 14 503 dlžníkov. V júni bolo vyhlásených 1 092 osobných bankrotov, čo predstavuje medziročný nárast o 85,4 %.

Vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o. (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových a nebankových inštitúcií.

Počet bankrotov výrazne rástol

V druhom štvrťroku tohto roka zbankrotovalo 3 442 dlžníkov, čo je historicky najviac v jednom štvrťroku, a 5,07 násobne viac oproti tomu istému obdobiu vlani, keď súdy rozhodli o oddlžení 679 občanov. V porovnaní s prvým štvrťrokom s 2 904 osobnými bankrotmi je to o 18,53 % viac.

Odporúčame:
Inštitút osobného bankrotu využili tisíce ľudí, možnosť konkurzu podporuje aj minister Gál

„Jún v minulom roku bol prvým mesiacom, v ktorom sa začali prejavovať účinky úpravy legislatívy, ktorá výrazne zjednodušila spôsob oddlženia ľudí formou osobného bankrotu. Odvtedy počet osobných bankrotov výrazne rástol, aj keď rozdielnym tempom v jednotlivých mesiacoch,“ zdôvodnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková. Predpokladá, že v tomto roku v jednom mesiaci zbankrotuje v priemere približne tisíc obyvateľov Slovenska.

Najviac bankrotov v Banskobystrickom kraji

Najviac osobných bankrotov v júni bolo vyhlásených v Banskobystrickom kraji, a to 289, v ktorom má Centrum právnej pomoci zriadených najviac pracovísk. V Žilinskom kraji súdy vydali 156 a v Košickom kraji 153 rozhodnutí o oddlžení.

Najmenej osobných bankrotov v minulom mesiaci bolo v Trnavskom kraji (41), v ktorom doposiaľ nebolo zriadené ani jedno pracovisko, a v Bratislavskom kraji (73).

„V júni už skupinu s najväčším počtom osobných bankrotov medzi mužmi predstavovali na rozdiel od predchádzajúcich mesiacov tridsaťroční dlžníci, u žien boli najviac zastúpené dlžníčky vo veku 40 až 49 rokov,“ priblížila Marková.

Splátkový kalendár si vybralo necelé percento

Z celkového počtu osobných bankrotov v júni pripadalo 661 na mužov (60,53 %) a 431 na ženy (39,47 %). Najväčšou skupinou dlžníkov s 206 osobnými bankrotmi boli muži vo veku 30 – 39 rokov, u žien bolo najviac dlžníčok vo veku 40 – 49 rokov, a to 141. Medzi mužmi zbankrotovanými v šiestom mesiaci malo 4,99 % dlžníkov vysokoškolské vzdelanie, medzi ženami malo vysokoškolské vzdelanie 5,34 % dlžníčok.

Odporúčame:
Penzistom zostane aj po zrážkach exekúcie viac peňazí, dôvodom je výška životného minima

Z celkového počtu rozhodnutí súdov o osobnom bankrote v júni si oddlženie formou konkurzu zvolilo 1 082 dlžníkov (99,08 %), pre oddlženie formou splátkového kalendára sa rozhodlo desať dlžníkov (0,92 %). V júni bolo vyhlásených 1 032 osobných bankrotov (94,51 %) na majetok nepodnikajúcich fyzických osôb a 60 bankrotov (5,49 %) na majetok fyzických osôb – podnikateľov.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o., bola založená v máji 2004, vývoj osobných bankrotov na Slovensku analyzuje od roku 2006. Jediným akcionárom spoočnosti je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtým najväčším prevádzkovateľom úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: CRIF – Slovak Credit Bureau, osobný bankrot
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet osobných bankrotov prekročil hranicu 6-tisíc, splátkový kalendár si vybralo necelé percento © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *