Home / SLOVENSKO / Andrej Danko je Homofób roka, prvenstvo mu priniesol výrok o homosexuálnom zväzku

Andrej Danko je Homofób roka, prvenstvo mu priniesol výrok o homosexuálnom zväzku

BRATISLAVA 4. júla (WebNoviny.sk) – Víťazom šiesteho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal predseda NR SR Andrej Danko za výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“ Informoval o tom Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Medzi nominovanými boli kontroverzný kňaz Marián Kuffa, poslanec NR SR Boris Kollár (Sme rodina), poslanec Európskeho parlamentu Branislav Škripek (OĽaNO), ale aj bývalý minister obrany Ľubomír Galko.

„Je škandalózne, ak predseda parlamentu verejne šíri takéto nezmysly. Sexuálna orientácia je vrodená charakteristika človeka, a nie voľba, ktorou sa možno niečoho vzdať. Pán Danko má evidentne veľké medzery vo vzdelaní. Rozhodli sme sa preto spolu s trofejou mu poskytnúť aj našu brožúrku pre stredné školy, kde vysvetľujeme najčastejšie mýty o LGBT ľuďoch,“ cituje tlačová správa Alenu Krempaskú z Inštitútu ľudských práv.

V prípade SNS ide o druhý triumf

Podľa Weisenbachera je smutné, že výroky, ktoré sa na základe podnetov verejnosti do ankety dostali, sa presúvajú k tzv. mainstreamovým politikom.

Odporúčame:
Bratislava sa chystá na Dúhový pride, organizátori chcú adresovať posolstvo komunite LGBT

„V prípade SNS ide dokonca už o druhé víťazstvo, keďže minulý rok najviac hlasov získal Anton Hrnko. Politici a političky, ktoré o sebe tvrdia, že sú proti extrémizmu v politike, by nemali prispievať k šíreniu nenávisti voči menšinám vo verejnom diskurze,“ dodal ďalej Weisenbacher, ktorý je i spoluzakladateľom Dúhového Pride.

V minulosti vyhrali aj Kuffa, Chromík a Kotleba

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať, no nerátajú s ústretovosťou.

„V minulosti sa víťazmi ankety stali poslanec Štefan Kuffa za svoj výrok o topení gejov a Konferencia biskupov s tvrdením, že ľudsko-právni aktivisti sú ‚aktéri kultúry smrti‘, hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík či predseda neonacistov Marian Kotleba. Cenu si však odmietli prevziať,“ vysvetlili v tlačovej správe.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO) mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.z. V ankete svoj hlas odovzdalo viac ako 10-tisíc ľudí. Do hlasovania na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako aj poslať nomináciu.

Viac k témam: Andrej Danko, anketa Homfób roka, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Andrej Danko je Homofób roka, prvenstvo mu priniesol výrok o homosexuálnom zväzku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *