Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Slovensko chce počas predsedníctva V4 riešiť aj problém nedostatku lekárov a sestier

Slovensko chce počas predsedníctva V4 riešiť aj problém nedostatku lekárov a sestier

BRATISLAVA 3. júla (WebNoviny.sk) – Slovensko chce s ostatnými krajinami visegrádskej štvorky (V4) riešiť nedostatok zdravotníckych pracovníkov.

Ako sa uvádza v programe predsedníctva SR vo V4 na najbližší rok, Slovensko ako predsednícka krajina chce rozvíjať spoluprácu V4 v oblasti výmeny informácií, príkladov dobrej praxe a skúseností vo vzdelávaní a riadení ľudských zdrojov. Má ísť pritom najmä o lekárov a sestry.

Ako sa uvádza v materiáli, stredná Európa čelí nedostatku lekárov a sestier v primárnej praxi, ktorí migrujú do iných, najmä tzv. starých členských štátov EÚ.

Odporúčame:
Vyšehradská štvorka sa podľa Danka stretne so štátmi Pobaltia, iniciátorom bude slovenský parlament

Slovensko preto zaviedlo novú formu v systéme ďalšieho vzdelávania lekárov, rezidentský program zameraný na zníženie vekového priemeru všeobecných lekárov a pediatrov v regiónoch a zvýšenie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti v primárnom kontakte.

Pilotný projekt v predchádzajúcich rokoch financovali prostriedky EÚ. Potvrdil, že táto forma je efektívnym nástrojom na doplnenie a stabilizáciu počtov lekárov v oboch špecializačných odboroch.

Pre sestry sa zaviedlo motivačné štipendium a plánuje sa zvýšenie platového ohodnotenia ako významný stabilizačný prvok, dodáva materiál.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, Slovensku, V4 Vyšehradská štvorka, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko chce počas predsedníctva V4 riešiť aj problém nedostatku lekárov a sestier © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *