Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Penzistom zostane aj po zrážkach exekúcie viac peňazí, dôvodom je výška životného minima

Penzistom zostane aj po zrážkach exekúcie viac peňazí, dôvodom je výška životného minima

BRATISLAVA 3. júla (WebNoviny.sk) – Sociálna poisťovňa bude od júla tohto roka väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyššiu sumu dôchodku. Spôsobí to navýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré je 100 % sumy životného minima.

Vyššia suma životného minima

Ako ďalej uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, od začiatku tohto mesiaca ide o sumu 205,07 eura mesačne. Do konca júna penzistom po exekučných zrážkach muselo zostať 199,48 eura mesačne.

Základná suma pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima, čiže od 1. júla je táto suma 102,53 eur mesačne. Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku podľa týchto pravidiel prvýkrát vo výplatnom termíne v auguste tohto roka, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl zrazené navyše.

Odporúčame:
Životné minimum sa od júla zvýši o 1,59 eur, nahor smerujú aj prídavky na dieťa

Zvýšenie sumy životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, kedy suma dôchodku je nižšia ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať.

Zmena nároku na predčasnú starobnú penziu

Ďalšia zmena sa týka priznania nároku na predčasnú starobnú penziu. Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že suma predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2 – násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Nárok na predčasný starobný dôchodok tak od začiatku tohto mesiaca vznikne od sumy 246,10 eura mesačne, do konca júna išlo o sumu 239,40 eura.

Viac k témam: dôchodok, exekúcia, Sociálna poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Penzistom zostane aj po zrážkach exekúcie viac peňazí, dôvodom je výška životného minima © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *