Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Ministerstvo zdravotníctva chystá zmeny pri normatívoch, zdravotným sestrám sa to nepozdáva

Ministerstvo zdravotníctva chystá zmeny pri normatívoch, zdravotným sestrám sa to nepozdáva

BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Stavovským organizáciám zastupujúcim sestry a zdravotníckych asistentov – po novom praktické sestry, sa nepozdáva chystaný predpis ministerstva zdravotníctva, ktorý hovorí o minimálnych počtoch zdravotníckych pracovníkov v rámci poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Ako povedala po rokovaní na ministerstve zdravotníctva prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová, predpis môže zhoršiť situáciu v rámci poskytovateľov.

„Máme veľký problém s tým, že doteraz sa určovali jednotlivé počty personálu, to znamená sestra, asistent, sanitár. V súčasnosti návrh ministerstva, samozrejme v spolupráci so zamestnávateľmi, keďže vieme, aké sú ich zámery, je – sestra/praktická sestra. My máme s tým problém, pretože nemôžeme zamieňať jednotlivé povolania,“ objasnila Lazorová.

Odporúčame:
Pohotovosti fungujú so zmenami, nový systém by mal odstrániť neúmerné preťažovanie lekárov

V súčasnosti normatív upravuje počet pacientov na jednu sestru podľa jednotlivých oddelení. „Návrh je taký, že bude možné tú sestru nahradiť zdravotníckym asistentom, ak bude nedostatok sestier. Nehovoríme teraz o špecialistkách, ani o sestrách s pokročilou praxou. Tento návrh sa týka aj ambulancií všeobecných lekárov, špecialistov zatiaľ nie,“ priblížila Lazorová.

Ministerstvo v reakcii uviedlo, že výnosom chce stanoviť jasné pravidlá a kompetencie pre všetkých zdravotníckych pracovníkov, pričom je otvorené diskusii.

Viac k témam: Ministerstvo zdravotníctva SR, zdravotné sestry, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo zdravotníctva chystá zmeny pri normatívoch, zdravotným sestrám sa to nepozdáva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *