Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Všeobecná zdravotná poisťovňa mení systém úhrad a piatim špecializáciám ruší limity

Všeobecná zdravotná poisťovňa mení systém úhrad a piatim špecializáciám ruší limity

BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa mení od júla systém úhrad a zavádza nový úhradový mechanizmus, takzvaný kombinovaný úhradový mechanizmus pre päť špecializácií.

Ako uviedli zástupcovia zdravotnej poisťovne, internistom, neurológom, endokrinológom, imunoalergológom a otorinolaringológom (ORL) ruší limity a uhradí im všetky výkony, ktoré vykážu do zdravotnej poisťovne.

Ambulancie získajú viac peňazí

Ambulancie tak podľa VšZP získajú viac peňazí, ktoré môžu investovať do modernizácie a rozšírenia prístrojového vybavenia. Poistenci VšZP by zrušenie limitov mali pocítiť v kratších čakacích lehotách a zvýšenej dostupnosti zdravotnej starostlivosti u špecialistov. Podmienkou nového zmluvného vzťahu s poisťovňou je vyšetrenie bez poplatkov.

Odporúčame:
Zdravotné poisťovne vracajú doplatky za lieky, poistencom zaplatia o vyše milión eur viac

„Prechod na kombinovaný úhradový mechanizmus je dobrovoľný, ale veríme, že špecialisti ho ocenia, lebo je to lepší systém pre nich aj pre pacientov. V januári sme ho zaviedli v nemocniciach, limity sme zrušili aj stomatológom, čeľustným ortopédom, od apríla aj v jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Túto reformu zavádzame aj v ambulantnej starostlivosti, v pilotnom projekte pre päť špecializácií. Ak sa osvedčí, ponúkneme to všetkým,“ dodal generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan.

Všeobecná zdravotná poisťovňa zaviedla novinky aj pre všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov. Získali viaceré kompetencie, ktoré im poisťovňa plne hradí. Po novom môžu robiť v ambulanciách diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu cukrov, tukov, komplexné predoperačné vyšetrenia, delegované odbery krvi, kompetencie sa im rozšírili aj pri starostlivosti o pacientov s vysokým krvným tlakom. Gynekológovia dostali možnosť mať v starostlivosti dievčatá od 15. rokov.

Podporili návštevu pacienta v domácom prostredí

Zdravotná poisťovňa tiež finančne podporila návštevu pacienta v domácom prostredí, agentúram domácej ošetrovateľskej služby od júla navýši mesačne platby v priemer o 371 tisíc eur v porovnaní s rokom 2017.

Odporúčame:
Priemerný starobný dôchodok narástol za dva roky o 25 eur, vyššie sú aj ďalšie penzie

Poistenci VšZP, ktorých trápi nadváha či bolestivý chrbát a nespĺňajú ešte zákonné nároky na úhradu kúpeľov z verejného zdravotného poistenia, môžu od júla využívať špeciálne liečebno-preventívne programy v kúpeľoch. Všeobecná zdravotná poisťovňa im preplatí až tretinu nákladov na zdravotnú starostlivosť. Účastníci týchto 10-dňových programov dostanú 12-percentnú zľavu na ubytovanie a stravu priamo od kúpeľného zariadenia.

Ako informovala Union zdravotná poisťovňa, od 1. júla u všetkých ambulantných lekárov nebude uplatňovať žiadne finančné objemy. „Týmto krokom ešte viac zlepšíme pre našich poistencov prístup k špecializovanej starostlivosti a zároveň opätovne podporíme ďalšími finančnými zdrojmi ambulantný sektor,“ konštatovala členka predstavenstva Union zdravotnej poisťovne Elena Májeková.

Viac k témam: ambulancia, lekári, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa
Zdroj: Webnoviny.sk – Všeobecná zdravotná poisťovňa mení systém úhrad a piatim špecializáciám ruší limity © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *