Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Elektrická prenosová sieť si skúsila „štart z tmy“, je vraj pripravená na úplný výpadok elektriny

Elektrická prenosová sieť si skúsila „štart z tmy“, je vraj pripravená na úplný výpadok elektriny

BRATISLAVA 29. júna (WebNoviny.sk) – Elektrická prenosová sieť na Slovensku je pripravená aj na prípadný úplný výpadok elektriny, takzvaný blackout. Konštatovala to Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), ktorá v týchto dňoch vykonala skúšku “štartu z tmy“.

Narastá riziko porúch

„V dôsledku čoraz náročnejších prevádzkových podmienok narastá riziko veľkých porúch, ktoré by mohli spôsobiť aj výpadok dodávky elektriny na rozsiahlych územiach Európy. Obnova dodávok elektriny je veľmi náročná a vyžaduje dôslednú prípravu všetkých zainteresovaných subjektov a, samozrejme, v predstihu pred poruchou,“ uviedol vedúci odboru komunikácie SEPS Norbert Deák.

Skúška pozostávala z nábehu vodnej elektrárne Nosice bez vonkajšieho napätia, následne podania napätia na rozbeh vlastnej spotreby systémovej elektrárne Nováky potrebnej k nábehu druhého jej bloku. Napätie bolo podané prostredníctvom vytvorenej trasy po vedeniach 110-kilovoltových distribučných spoločností Stredoslovenská distribučná a Západoslovenská distribučná, ktorých prevádzka bola v režime blízkom reálnemu black-outu.

Odporúčame:
Slovenské domácnosti si zrejme priplatia za elektrinu, očakáva spoločnosť Magna Energia

Po rozbehnutí a prifázovaní bloku elektrárne Nováky k ostrovu s vodnou elektrárňou Nosice skúška pokračovala pripojením vybraných odberov v spoločnosti Fortischem a prifázovaním celého ostrova k ostatnej časti elektrizačnej sústave Slovenska.

Cieľom spoľahlivá dodávka elektriny

„Rozbeh zdroja poskytujúceho napätie a vytvorenie určenej trasy prebehlo úspešne podľa naplánovaného harmonogramu skúšok. Úspešnosť skúšky potvrdzuje správnosť navrhnutých postupov obnovy elektrizačnej sústavy po poruche typu black-out,“ konštatoval Deák.

Slovenská elektrizačná prenosová sústava vykonala „skúšku z tmy“ v spolupráci so spoločnosťami Slovenské elektrárne, Stredoslovenská distribučná, Západoslovenská distribučná, Fortischem, a Syprin. Vykonaná skúška slúži pre overenie koordinácie a schopnosti oživiť energetický systém aj po jeho kolapse a pomáhajú udržiavať bezpečnosť a spoľahlivosť dodávky elektriny spotrebiteľom.

Viac k témam: dodávka energií, Elektráreň Nováky, elektrická ener, SEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Slovenské elektrárne, stredoslovenská distribučna, Vodná elektráreň Nosice, západoslovenská di
Zdroj: Webnoviny.sk – Elektrická prenosová sieť si skúsila „štart z tmy“, je vraj pripravená na úplný výpadok elektriny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *