Home / SLOVENSKO / Európsky summit bude dlhý a komplikovaný, Pellegriniho mrzí skepsa o zhode v migračnej téme

Európsky summit bude dlhý a komplikovaný, Pellegriniho mrzí skepsa o zhode v migračnej téme

BRUSEL 28. júna (WebNoviny.sk) – Slovenského premiéra Petra Pellegriniho mrzí, že sa už dopredu signalizuje, že lídri Európskej únie na štvrtkovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli pravdepodobne nebudú schopní nájsť zhodu v otázke migrácie.

Stanovisko je nemenné

Povedal to pri svojom príchode na summit. Očakáva, že summit bude veľmi dlhý, komplikovaný. Postoj Slovenska je ale nemenný – sme za akúkoľvek dobrovoľnú solidaritu, ale povinné prerozdeľovanie migrantov odmietneme. Zároveň odmietol aj spájanie solidarity s kohéznou politikou, ako to navrhuje Rím alebo Paríž.

„Moja odpoveď je, skúsme pri eurofondoch hovoriť napríklad o tom, ako si jednotlivé krajiny plnia svoje fiškálne záväzky, či držia úroveň dlhu, deficitu. Spájať eurofondy so solidaritou je neprijateľné,“ povedal Pellegrini pred začiatkom summitu.

Premiér Českej republiky Andrej Babiš zastáva podobné stanovisko. Pred začiatkom podporil boj proti pašerákom a vyslovil sa za centrá pre migrantov, ktoré budú mimo Európsku úniu. Za príklad dal Turecko, ktoré zadržiava migrantov a dostáva za to peniaze od Bruselu. Ak je pravda, že väčšina migrantov pochádza z Nigérie, treba rokovať s Nigériou, ale aj ostatnými krajinami – Líbyou či Tuniskom.

Ciele lídrov sa líšia

„Ide o to, aby sme zamedzili tomu, aby tie lode vôbec vyplávali,“ povedal Babiš. Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyjadrila, že pokiaľ sa nenájde európske riešenie, cesta bude viesť cez bilaterálne a trilaterálne dohody s jednotlivými štátmi. Podľa Babiša ho s takouto ponukou neoslovila, ani by takú nepodpísal.

Odporúčame:
Európski lídri budú na summite v Bruseli hovoriť o migrácii aj amerických clách

Rekonštrukciu európskej demokracie chce maďarský premiér Viktor Orbán. Na otázku, čo od summitu očakáva, odpovedal – prežiť. Ako vysvetlil, čaká ho dlhý deň aj noc, a to je náročné aj fyzicky. „Teraz je správny čas začať rekonštrukciu európskej demokracie a konečne urobiť to, čo ľudia žiadajú – stopnúť príchod migrantov. Musíme sa pohnúť týmto smerom, dúfam, že sa ním aj pohneme,“ povedal Orbán.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa bude snažiť lídrov presvedčiť, aby našli spoločné riešenie, lebo je to v záujme všetkých a Únie ako celku. O migrácii sa rozprával aj s lídrami Vyšehradu aj talianskym premiérom. Líder talianska Giuseppe Conte sa podľa vlastných slov bude snažiť nájsť európske riešenie.

Americké clá

Ak sa v záveroch nebude písať o nevyhnutnosti spoločnej zodpovednosti členských krajín za záchranu migrantov zachytených v Stredozemnom mori, je pripravený závery vetovať. Jeho postoj je, že keď človek príde do Talianska, príde do Európy. Preto potrebujú spoločné riešenie.

V Bruseli sa vo štvrtok začal dvojdňový summit. Premiéri a prezident EÚ diskutujú o migrácii, reforme azylového systému (Dublinský systém), ale aj obchode, konkrétne clách, ktoré USA uvalili alebo uvažujú o tom, že uvalia na Európu. Od júna platia clá na hliník a oceľ, americký prezident Donald Trump sa pohráva s myšlienkou, že uvalí clá aj na európske autá. Tento krok by sa dotkol aj automobiliek na Slovensku. Okrem toho ich čakajú aj témy bezpečnosti a obrany, ako aj otázky súvisiace s eurozónou.

Viac k témam: Andrej Babiš, Angela Merkelová, clá USA, Donald Trump, Emmanuel Macron, Európska rada, Európska únia, Giuseppe Conte, migranti, nelegálna migrácia, Peter Pellegrini, summit, USA, utečenecká kríza, V4 Vyšehradská štvorka, Viktor Orbán
Zdroj: Webnoviny.sk – Európsky summit bude dlhý a komplikovaný, Pellegriniho mrzí skepsa o zhode v migračnej téme © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *