Home / SLOVENSKO / Generálnemu tajomníkovi Rady Európy chcú na návšteve Slovenska ukázať pozitíva integrácie Rómov

Generálnemu tajomníkovi Rady Európy chcú na návšteve Slovenska ukázať pozitíva integrácie Rómov

ŠTRASBURG 28. júna (WebNoviny.sk) – Generálny tajomník Rady Európy Thorbjorn Jagland by mal v septembri prísť na návštevu Slovenska. Na Slovensko ho pozval v októbri 2017 expremiér Robert Fico.

Už vtedy Jagland hovoril o tom, že by chcel vidieť obec Spišský Hrhov, ktorá je známa tým, že v nej spolu bezproblémovo žijú Rómovia a Nerómovia.

O problémoch vedia všetci

V stredu tento záujem generálneho tajomníka potvrdil aj premiér Peter Pellegrini, ktorý navštívil sídlo Rady Európy v Štrasburgu pri príležitosti 25. výročia členstva Slovenska v tejto organizácii.

Odporúčame:
Poslanci Rady Európy sa premiéra Pellegriniho pýtali na Kuciaka, Kotlebu aj RTVS

„Generálny tajomník potvrdil, že na jeseň príde na Slovensko a ja som mu potvrdil, že ak má záujem vidieť úspešné projekty toho, ako sa vedia zaradiť do spoločnosti aj naši ľudia z rómskej komunity, tak pravdepodobne do jeho programu zahrnieme aj návštevu Spišského Hrhova ako úspešného príbehu. O tom, že v tejto komunite sú problémy, vedia všetci. Ale o pozitívnych príkladoch vie málokto, preto aj on osobne chce prispieť k tomu, aby sme tie pozitívne príbehy zviditeľnili,“ povedal v stredu na záver svojej návštevy premiér.

Dostal otázky o RTVS aj Kotlebovi

Premiér Pellegrini vystúpil aj v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Vo svojom vystúpení sa venoval hlavne otázke ľudských práv a tomu, ako sa aj vďaka Rade Európy podarilo Slovensko po ´89 transformovať.

S poslancami aj diskutoval, tí sa ho pýtali na vraždu novinára Jána Kuciaka, podporu extrémistu Mariana Kotlebu, situáciu v RTVS, ale aj na Visegrádsku skupinu a postoj k migrácii.

Rokoval aj s predsedníčkou Parlamentného zhromaždenia Liliane Maury Pasquier. Počas svojej návštevy daroval Rade Európy bustu osobnosti Pražskej jari Alexandra Dubčeka. Popoludní slávnostne odhalil aj hviedzu s Dubčekovým citátom „Verím v dobro človeka“.

Rada Európy vznikla v roku v roku 1949, jej sídlo je v Štrasburgu. Slovensko je jej členom od 30. júna 1993. Organizácia má dnes 47 členov, medzi nimi okrem členských štátov EÚ i balkánske krajiny, Ukrajinu či Turecko a Rusko. Európsky súd pre ľudské práva vznikol neskôr, v roku 1959.

Slovensko v Rade Európy zastupujú poslanci NR SR Ľuboš Blaha, Pavol Goga, Ján Marosz, Martin Poliačik a Radovan Baláž. V minulosti bol Pellegrini ako poslanec takisto členom delegácie pri Rade Európy.

Viac k témam: Ján Kuciak, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Peter Pellegrini, Rada Európy, rómovia, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska
Zdroj: Webnoviny.sk – Generálnemu tajomníkovi Rady Európy chcú na návšteve Slovenska ukázať pozitíva integrácie Rómov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rozpočet na prezentáciu na Bienále Benátky považujeme za primeraný, reaguje SNG na vyjadrenia ministerstva kultúry

Tohto ročný projekt Bienále Benátky bol pripravovaný od minulého leta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *