Home / šport / Tenis / Skvelá Rybáriková si zahrá až vo finále turnaja v Birminghame, pomáha si slajzovaným bekhendom

Skvelá Rybáriková si zahrá až vo finále turnaja v Birminghame, pomáha si slajzovaným bekhendom

BIRMINGHAM 23. júna (WebNoviny.sk) – Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila už do finále na turnaji WTA Premier Birmingham Classic v britskom Birminghame (dotácia 936 128 eur, tráva).

Lepší úvod

V sobotňajšom semifinálovom stretnutí zdolala za 108 minút 7:6 (1), 6:4 rovnako nenasadenú Češku Barboru Strýcovú. Vo finálovom zápase ju čaká lepšia zo súboja medzi nasadenou štvorkou Češkou Petrou Kvitovou a Rumunkou Mihaelou Buzarnescovou.

Za finálovú účasť si Slovenka pripíše do rebríčka 305 bodov a na konto jej pribudne 77 850 amerických dolárov pred zdanením, zdolanú hráčku poteší 41 555 amerických dolárov a 185 bodov. Po dnešnom triumfe má Rybáriková v semifinálových zápasoch na okruhu WTA bilanciu 8:9 a v nedeľu si pri ôsmej finálovej účasti vybojovať piatu trofej za turnajový triumf.

V zápase dvoch skúsených hráčok vyšiel úvod stretnutia lepšie slovenskej tenistke, ktorá hneď v prvej hre prelomila podanie súperky. Za stavu 3:2 pre Slovenku si Rybáriková vybrala pri svojom podaní slabšie chvíle a po niekoľkých chybách dovolila Strýcovej vyrovnať na 3:3. Česká tenistka následne získala aj ďalší brejk a za stavu 5:3 išla podávať na víťazstvo v prvom sete, Rybáriková však zabojovala a podarilo sa jej znížiť na 5:4, brejkbal premenila úspešným returnom po čiare.

Rozhodol tajbrejk

Obe súperky si v ďalšom priebehu udržali svoj servis a rozhodnúť tak musel až tajbrejk. V skrátenej hre jasne dominovala slovenská tenistka, získala ju v pomere 7:1 a v stretnutí sa ujala vedenia 1:0 na sety. Začiatok druhého dejstva priniesol vyrovnaný priebeh. Za stavu 3:3 stratila Rybáriková svoje podanie, následne však získala tri hry za sebou a po premenení prvého mečbalu sa mohla tešiť z postupu do finále.

„Vedela som, že to bude ťažký zápas. Barbora je skvelá hráčka, možno bola favoritkou, keďže zvíťazila v našich štyroch posledných vzájomných stretnutiach. Aj za nepriaznivého stavu 3:5 a 0:30 v prvom sete som stále verila v obrat. Ona následne urobila niekoľko chýb v tajbrejku. Aj keď sme obe priateľky, na kurte som myslela iba na svoj výkon.

Mimo kurtov je skvelou kamarátkou, s ktorou je mnoho zábavy. Pre mňa je už postup do finále skvelým výsledkom. Som spokojná so svojimi výkonmi na turnaji. Konečne môžem využívať viac svoj slajzovaný bekhend, ktorý nie je na antuke až taký účinný,“ skonštatovala Rybáriková v pozápasovom rozhovore priamo na kurte.

Šiesty vzájomný zápas

Dvadsaťdeväťročná Rybáriková (19. v rebríčku WTA) a o tri roky staršia Strýcová (24.) odohrali svoj šiesty vzájomný zápas, piaty na okruhu WTA. Rybáriková si pripísala druhé víťazstvo. V jedinom predošlom zápase na trávnatom povrchu triumfovala česká tenistka, keď pred piatimi rokmi ukončila pôsobenie Slovenky už v 1. kole Wimbledonu po víťazstve 5:7, 6:0, 6:1. Ich posledné stretnutie sa uskutočnilo minulý rok v rakúskom Linzi, keď Strýcová zdolala Rybárikovú vo finálovom stretnutí jednoznačne 6:4, 6:1.

Fedcupová reprezentantka Slovenska Rybáriková v 1. kole turnaja v Birminghame vyradila nasadenú trojku z Česka Karolínu Plíškovú hladko 6:2, 6:3, v 2. kole musela otáčať z 0:1 na sety proti Francúzke Kristine Mladenovicovej, aby nakoniec zvíťazila 3:6, 6:2, 6:1. Vo štvrťfinále ju nezastavila ani Slovinka Dalila (6:2, 6:4).

Strýcová počas svojej cesty do semifinále zvíťazila v 2. kole nad najvyššie nasadenou Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou 6:4, 6:2. Vo štvrťfinále jej v druhom sete za stavu 7:5, 3:0 pre Češku vzdala Ukrajinka Lesia Curenková.

Prvé finále v sezóne

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková sa v Birminghame tešila v roku 2009 z prvého kariérneho titulu na okruhu WTA, pred deviatimi rokmi zvíťazila vo finálovom stretnutí nad Čínankou Na Li 6:0, 7:6 (2). V roku 2013 sa dostala až do semifinále, v ktorom podľahla Chorvátke Donne Vekičovej.

Tá vo finálovom stretnutí potom nestačila na ďalšiu Slovenku Danielu Hantuchovú. Minulý rok v Birminghame absentovala – po dvoch operáciách z leta 2016 sa len postupne prepracúvala na niekdajšie pozície. Dnešným triumfom upravila svoju celkovú bilanciu na tomto
turnaji na 21 víťazstiev a 5 prehier.

Tenistka roka 2017 v SR Rybáriková sa v tejto sezóne prvýkrát predstaví vo finále turnaja WTA. Jej tohtoročným maximom bola štvrťfinálová účasť v mexickom Monterrey. Na oboch doterajších grandslamových turnajoch si vylepšila kariérne maximum. Na Australian Open postúpila medzi najlepšiu šestnástku a na antukovom Roland Garros sa dostala premiérovo do 3. kola. V minulom roku dosiahla na trávnatom povrchu svoj životný úspech, keď sa dostala vo Wimbledone až do semifinále.

WTA Premier Birmingham Classic 

dvojhra – semifinále

Magdaléna Rybáriková (SR) – Barbora Strýcová (ČR) 7:6 (1), 6:4 za 108 minút

Viac k témam: Magdaléna Rybáriková, tenis, WTA Premier Birmingham Classic
Zdroj: Webnoviny.sk – Skvelá Rybáriková si zahrá až vo finále turnaja v Birminghame, pomáha si slajzovaným bekhendom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenskí tenisti vedú v Davisovom pohári nad Srbmi, od postupu ich delí už len krok

Slovenskému tímu stačí získať iba bod a v septembri budú súčasťou skupinovej časti Davisovho pohára.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *