Home / šport / MOTOR šport / Formula 1 sa vracia do Francúzska, Vettel si verí a Hamiltona trápi nevyužitý potenciál

Formula 1 sa vracia do Francúzska, Vettel si verí a Hamiltona trápi nevyužitý potenciál

LE CASTELLET 22. júna (WebNoviny.sk) – Formula 1 sa tento víkend presúva na miesto, kde sa preteky v kráľovskej kategórii motoršportu konali naposledy pred desiatimi rokmi – na programe je ôsme podujatie sezóny Veľká cena Francúzska.

Rekordérom Schumacher

Jazdci nezavítajú do dejiska posledných pretekoch v roku 2008 Magny-Cours, ale do Le Castelletu neďaleko Marseille na Okruh Paula Ricarda. Zatiaľ posledná VC Francúzska sa tam na skrátenej trati uskutočnila v roku 1990 a víťazom sa stal Francúz Alain Prost.

Celkovo sa na francúzskom území naposledy tešil Brazílčan Felipe Massa pôsobiaci v spomenutom roku 2008 vo farbách Ferrari. Scuderia je najúspešnejším tímom VC Francúzska so 17 víťazstvami, šesť z nich vybojoval legendárny sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher.

Nemec je rekordérom podujatia, na konte má 8 víťazstiev, prvé dve dosiahol ešte vo farbách Benettonu. Zo súčasných pilotov na VC Francúzska triumfovali Fernando Alonso v roku 2005 a Kimi Räikkönen v sezóne 2007. Obaja sa v rovnakých rokoch stali aj svetovými šampiónmi.

Vettel si verí

Aktuálna situácia v boji o majstrovský titul je vyrovnaná, Nemec Sebastian Vettel z tímu Ferrari vedie šampionát s náskokom jedného bodu pred Britom Lewisom Hamiltonom jazdiacim vo farbách Mercedesu. Tridsaťročný Vettel, ktorý vyhral aj nedávno v Kanade, bude chcieť zveľadiť bilanciu Ferrari.

Odporúčame:
Sebastian Vettel ovládol veľkú cenu Kanady, celé preteky pred seba nikoho nepustil

„Náš monopost bol silný zatiaľ na každom okruhu a to nás teší. Je ťažké predpovedať, ako sa bude správať vo Francúzsku, nevidím však dôvod, aby sa nám tu nedarilo. Malo by to byť v poriadku, hoci organizátori položili nový asfalt a iná je v určitých aspektoch aj samotná trať. Skutočnosť, že sme boli silní v každých pretekoch, nám dáva dobrý predpoklad na kvalitný výsledok,“ povedal Vettel pre oficiálnu stránku Ferrari.

Najhorší výsledok v sezóne

Hamiltonovi nevyšli posledné preteky v Kanade, kde skončil na piatom mieste, čo bol jeho najhorší výsledok v doterajšom priebehu sezóny. „Nie som toho názoru, že by si niekto z nás myslel, že sme neporaziteľní. Takéto nastavenie v tíme nemal nikdy nikto. Prísť o vedenie v šampionáte nie je niečo, čo sa mi preháňa hlavou. Škrie ma, keď nepodávam výkony na hranici môjho skutočného potenciálu. To je veľmi dôležité. Ostatné veci ma až tak netrápia.

Keď pracujete tvrdo na tréningu a potom sa vám to nepodarí preniesť do pretekov, vtedy sa najviac naučíte. Za nami je sedem veľkých cien a do konca ešte ďaleká cesta. Viem, že sa stále môžeme zlepšovať a máme na to riešenia,“ uviedol 33-ročný Hamilton na webe Mercedesu.

Vo Francúzsku budú mať jazdci k dispozícii mäkké, supermäkké a ultramäkké pneumatiky Pirelli. Cez víkend meteorológovia očakávajú v Le Castellete teplé počasie s maximálnou teplotou 29 °C. Najteplejšie by malo byť v piatok, v ten deň sa môžu vyskytnúť aj búrky.

Tréningy a kvalifikáciu pred VC Francúzska bude v priamom prenose vysielať stanica Sport 1, preteky odvysiela Sport 2. Kvalifikácia sa začne v sobotu o 16.00 h, nedeľňajšia veľká cena odštartuje o 16.10 h.

VC Francúzska

Dejisko: Okruh Paula Ricarda v Le Castellete
Dĺžka okruhu: 5842 m
Dĺžka pretekov: 53 okruhov (309,690 km)
Divácka kapacita: 90 000
Najviac víťazstiev – jazdec: 8 – Michael Schumacher (1994, 1995, 1997, 1998, 2001, 2002, 2004, 2006)
Najviac víťazstiev – tím: 17 – Ferrari

Prehľad víťazov posledných 10 VC Francúzska

2008 – Felipe Massa (Braz.) Ferrari
2007 – Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari
2006 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
2005 – Fernando Alonso (Šp.) Renault
2004 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
2003 – Ralf Schumacher (Nem.) Williams
2002 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
2001 – Michael Schumacher (Nem.) Ferrari
2000 – David Coulthard (V. Brit.) McLaren
1999 – Heinz-Harald Frentzen (Nem.) Jordan

Poradie MS (po 7 z 21 pretekov): 1. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 121 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 120, 3. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 86, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 84, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 68, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 50

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 206, 2. Ferrari 189, 3. Red Bull 134, 4. Renault 56, 5. McLaren 40, 6. Force India 28

Viac k témam: F1 Formula 1, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Veľká cena Francúzska
Zdroj: Webnoviny.sk – Formula 1 sa vracia do Francúzska, Vettel si verí a Hamiltona trápi nevyužitý potenciál © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *