Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Grécko opäť získa prístup na finančné trhy, eurozóna odsúhlasila ukončenie záchranného programu

Grécko opäť získa prístup na finančné trhy, eurozóna odsúhlasila ukončenie záchranného programu

LUXEMBURG 22. júna (WebNoviny.sk) – Grécky verejný dlh je udržateľný a krajina bude môcť po ôsmich rokoch vystúpiť z medzinárodných záchranných programov.

Zhodli sa na tom v piatok ráno ministri financií členských štátov eurozóny. Tretí úverový program sa končí 20. augusta a po tomto termíne by mali Atény opäť získať prístup na finančné trhy. Ministri tiež Grécku odsúhlasili splátku 15 mld. eur z končiaceho sa úverového programu a súhlasili s posunutím splatnosti dlhov o desať rokov.

Odporúčame:
Ministri financií eurozóny chystajú záverečnú dohodu s Gréckom o ukončení programu núdzovej pomoci

Kľúčovou otázkou rokovaní euroskupiny bolo, ako umožniť Grécku rozložiť časť splátok dlhu na dlhšie obdobie, aby sa zabezpečilo, že náklady na splácanie dlhu neutlmia jeho ekonomiku. Grécka ekonomika sa totiž od vypuknutia finančnej krízy v závere roku 2009 zmenšila o zhruba štvrtinu a hospodársky rast je preto kľúčovým prvkom pri znižovaní dlhu.

V záujme uľahčenia dohody grécki poslanci minulý týždeň schválili záverečnú sériu ekonomických reforiem, vrátane zníženia penzií a reforiem zdravotného a daňového systému. Počas uplynulých ôsmich rokov čerpalo Grécko zo záchranných programov zhruba 275 mld. eur.

Viac k témam: eurozóna, finančná kríza, grécka ekonomika, grécko, úver, verejný dlh
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécko opäť získa prístup na finančné trhy, eurozóna odsúhlasila ukončenie záchranného programu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *