Home / SVET / Alžírsko bojuje proti úniku maturitných zadaní centrálnym vypnutím internetu, nepomôže ani mobil

Alžírsko bojuje proti úniku maturitných zadaní centrálnym vypnutím internetu, nepomôže ani mobil

BRATISLAVA 21. júna (WebNoviny.sk) – Alžírska vláda nariadila celonárodné vypnutie internetu počas záverečných stredoškolských skúšok, aby zabránila podvádzaniu.

Únik informácií

Počas skúškového obdobia, ktoré je od 20. do 25. júna, budú v krajine tiež vypínať mobilné služby aj pevné telefónne linky. Všetky služby budú vždy vypnuté hodinu po tom, ako sa začne maturitné testovanie. Tento krok má zabrániť úniku informácií o testoch.

Odporúčame:
Stredné školy by v druhom kole chceli prijať takmer 10-tisíc žiakov

Rozhodnutie vypnúť internet prišlo po rozsiahlom podvádzaní v roku 2016, keď sa na internet dostali pred skúškami aj počas nich otázky testov. Vlani úrady preto požiadali prevádzkovateľov internetu, aby zablokovali sociálne médiá. Toto dobrovoľné opatrenie ale nebolo dostačujúce, píše spravodajský portál BBC.

Nemohli ostať pasívni

Ministerka školstva Núria Benghabrit sa pre denník Annahár vyjadrila, že sociálna sieť Facebook bude počas celého skúškového obdobia zablokovaná. Alžírski predstavitelia podľa jej slov „nie sú spokojní“ s rozhodnutím, ale nemohli „pasívne postávať pred takýmto možným únikom“.

Odporúčame:
Kvalitu vysokoškolského vzdelávania by mala zaručiť nová slovenská akreditačná agentúra

Okrem vypnutia telekomunikačných služieb úrady tiež nariadili pre žiakov i zamestnancov škôl zákaz zariadení s pripojením na internet vo všetkých 2 000 skúškových miestnostiach po celej krajine. Pred vstupom do miestností budú stáť aj detektory kovu.

Ministerka školstva tiež uviedla, že prijali opatrenia v tlačiarňach produkujúcich testy. Tam nainštalovali priemyselné kamery a rušičky mobilných telefónov. V Alžírsku je tento rok vyše 700-tisíc maturantov.

Viac k témam: Alžírsko, internet, maturita, maturitné skúšky, škola, únik informácií
Zdroj: Webnoviny.sk – Alžírsko bojuje proti úniku maturitných zadaní centrálnym vypnutím internetu, nepomôže ani mobil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa pokúšajú obsadiť Časiv Jar obchádzkami, ukrajinským vojakom sa zatiaľ darí mesto brániť

Ruské jednotky chcú mesto obsadiť do 9. mája.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *