Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európa uplatní odvetné clá na ikonické americké produkty, Malmströmová ich považuje za primerané

Európa uplatní odvetné clá na ikonické americké produkty, Malmströmová ich považuje za primerané

WELLINGTON 21. júna (WebNoviny.sk) – Európska únia si pri odvetných clách na americké dovozy vytypovala ikonické produkty ako motocykle Harley Davidson alebo bourbon v snahe upozorniť verejnosť na aktuálny obchodný spor a vytvoriť tlak na amerických predstaviteľov.

Uviedla to vo štvrtok eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Únia sa zamerala na vybrané produkty, pretože symbolizujú Ameriku a ľudí by to malo zaujať, povedala komisárka počas návštevy Nového Zélandu, kde otvorila rokovania o voľnom obchode medzi krajinou a európskym spoločenstvom.

Odporúčame:
Európska únia uštedrila Trumpovi protiúder, uplatní voči USA odvetné clá

Odvetné clá označila za primerané a vyjadrila nádej, že spor nebude ďalej eskalovať. Komisárka tiež odmietla názor, že Únia predáva oceľ za dumpingové ceny. V EÚ sa vyrába veľmi kvalitná oceľ, ktorú v USA potrebujú, a nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, zdôraznila Malmströmová.

Európska únia začne od piatka uplatňovať kompenzačné clá na americké tovary v hodnote 2,8 mld. eur. Ide o reakciu na to, že USA uvalili clá na dovoz ocele a hliníka. Európska komisia tento krok schválila v stredu. K americkým tovarom, na ktoré bude EÚ uplatňovať dodatočné clá, patria výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske tovary a celý rad ďalších produktov.

Viac k témam: Cecilia Malmströmová, clá USA, Európska komisia (EK), Európska únia, hliník, medzinárodný obchod, oceľ
Zdroj: Webnoviny.sk – Európa uplatní odvetné clá na ikonické americké produkty, Malmströmová ich považuje za primerané © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *