Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európska únia uštedrila Trumpovi protiúder, uplatní voči USA odvetné clá

Európska únia uštedrila Trumpovi protiúder, uplatní voči USA odvetné clá

BRUSEL 20. júna (WebNoviny.sk) – Európska únia začne od piatka uplatňovať kompenzačné clá na americké tovary v hodnote 2,8 mld. eur. Ide o reakciu na to, že USA uvalili clá na dovoz ocele a hliníka.

Európska komisia, ktorá tento krok schválila v stredu, o tom informovala na svojej internetovej stránke. K americkým tovarom, na ktoré bude EÚ uplatňovať dodatočné clá, patria výrobky z ocele a hliníka, poľnohospodárske tovary a celý rad ďalších produktov.

Odporúčame:
Európske firmy čelia v Číne tlaku, aby sprístupnili svoje technológie

„Nechceli sme byť v tejto situácii. Avšak jednostranné a neodôvodnené rozhodnutie USA uvaliť clá na oceľ a hliník z EÚ znamená, že nemáme inú možnosť,“ uviedla eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Dodala pritom, že reakcia EÚ je zdržanlivá, primeraná a v súlade s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie. „Samozrejme, ak USA svoje clá zrušia, naše opatrenia budú tiež zrušené,“ konštatovala eurokomisárka.

Viac k témam: clá USA, Donald Trump, Európska komisia (EK), Európska únia, hliník, medzinárodný obchod, oceľ, Svetová obchodná organizácia (WTO), USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia uštedrila Trumpovi protiúder, uplatní voči USA odvetné clá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *