Home / SLOVENSKO / Detské centrum nefunguje podľa Lubyovej predstáv, výsledky neohlásenej návštevy ju znepokojili

Detské centrum nefunguje podľa Lubyovej predstáv, výsledky neohlásenej návštevy ju znepokojili

BRATISLAVA 20. júna (WebNoviny.sk) – Ministerka školstva Martina Lubyová bola v utorok na neohlásenej návšteve Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, v ktorom podalo výpoveď 25 zamestnancov. Lubyová so situáciou nie je spokojná.

Dôvodom návštevy medializácia

„Videla som tam veci, ktoré ma zaujali. Už v minulosti sme riešili takým manažérskym spôsobom niektoré problémy s riaditeľom ústavu. A dodnes sa niektoré problémy nevyriešili,“ povedala Lubyová po stredajšom rokovaní vlády s tým, že počas návštevy ústavu zistila, že tam na báze občianskeho združenia funguje škôlka v rámci denného centra, ktorá nie je metodicky ukotvená v zákone. Podľa jej slov nemá ani povolenie, aby fungovala.

Odporúčame:
Dostál chytil ministerku Lubyovú do pasce, Fico vraj klamal o milióne za informácie o Kuciakovej vražde

„Našla som tam deti, ktoré tam chodia. Aj rodičia sú zrejme zavádzaní v tom, že toto zariadenie je škôlka, ale nie je zaradené v sieti materských škôl, rovnako to nie je ani elokované pracovisko,“ vysvetlila ministerka a dodala, že do výskumného ústavu išla preto, že sa táto pracovno-právna záležitosť začala medializovať.

Členovia Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport boli v pondelok vo výskumnom ústave na poslaneckom prieskume a vyzvali Lubyovú, aby situáciu riešila.

Mocenské zásahy

„Poslanecký prieskum nás nepresvedčil, že sa situácia kompetentne rieši. Keď tretina zamestnancov odíde z ústavu, svedčí to o jeho zlom manažmente,“ povedala poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová.

Odporúčame:
Dvanásť pracovníkov detského centra podalo výpoveď, o problémoch vedela aj ministerka Lubyová

Pracovníci Detského centra výskumného ústavu dali výpoveď k 11. júnu. Dôvodom bolo: „Hlboké pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými vedenie ústavu likviduje celé oblasti poskytovanej starostlivosti a výrazne okliešťuje jedinečný, multidisciplinárny charakter nášho pracoviska. Za takýchto okolností nie sme schopní garantovať úroveň starostlivosti, ktorú od nás naši klienti právom očakávajú. Preto sme sa rozhodli podať výpoveď,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala spoluzakladateľka a vedúca centra Magdaléna Špotáková.

Ako dodala, už v priebehu mesiaca dostali neočakávané výpovede viacerí pracovníci. Medzi nimi psychológ, špeciálny pedagóg a sociálna poradkyňa, ktorých odbornosť a osobný vklad sú pre fungovanie takéhoto centra nevyhnutné. „Ako dôvod výpovedí sú uvedené organizačné zmeny, tie však neboli s nikým z pracovníkov centra prerokované a dodnes nás s nimi nikto neoboznámil.“

Viac k témam: Detské centrum Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, hromadná výpoveď, Martina Lubyová, Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Detské centrum nefunguje podľa Lubyovej predstáv, výsledky neohlásenej návštevy ju znepokojili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *