Home / SLOVENSKO / Likviduje sa dôležitá inštitúcia, poslanci OĽaNO a SaS adresovali ministerke Lubyovej výzvu

Likviduje sa dôležitá inštitúcia, poslanci OĽaNO a SaS adresovali ministerke Lubyovej výzvu

BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) – Poslanci Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport po prieskume v Detskom centre Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP), v ktorom celkovo dalo výpoveď 25 zamestnancov, vyzývajú ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby situáciu riešila.

Likviduje sa dôležitá inštitúcia

Odznelo to na pondelkovej tlačovej besede poslancov za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veroniky Remišovej a Miroslava Sopka. Podľa Remišovej sa týmto likviduje jedna z najdôležitejších inštitúcií v tejto oblasti.

„Od vedenia budeme žiadať potrebné dokumenty o plnení výskumných úloh, eurofondových projektov či podklady k výpovediam,“ dodala poslankyňa.

Odporúčame:
Foto: Detské kardiocentrum NÚSCH má špičkový angiokardiograf v hodnote viac ako milión eur

„Budeme žiadať stanovisko aj ministerky školstva,“ doplnil Sopko. Predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák žiada od ministerky školstva, aby sa do augusta vyjadrila k situácii v ústave.

Na vykonaní poslaneckého prieskumu sa dohodli členovia Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport na poslednom zasadnutí 11. júna.

Národný projekt

Tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislav Gröhling pripomenul, že VÚDPaP chystá národný projekt inovácie v systéme poradenstva a prevencie s podporou kariérovej výchovy a kariérového poradenstva, ktorý garantuje činnosť 45 zamestnancov.

„Projekt ráta s deviatimi miliónmi eur a v kontraste toho dochádza k odchodu zamestnancov. Môže to navodzovať dojem, že niekto chce dostať ‚našich‘ ľudí k lukratívnemu projektu aj na úkor erudovaných odborníkov,“ poznamenal Gröhling.

Odporúčame:
Dvanásť pracovníkov detského centra podalo výpoveď, o problémoch vedela aj ministerka Lubyová

Pätnásť pracovníkov Detského centra Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie dalo k 11. júnu výpoveď. „Dôvodom je hlboké pobúrenie z mocenských zásahov, ktorými vedenie ústavu likviduje celé oblasti poskytovanej starostlivosti a výrazne okliešťuje jedinečný, multidisciplinárny charakter nášho pracoviska. Za takýchto okolností nie sme schopní garantovať úroveň starostlivosti, ktorú od nás naši klienti právom očakávajú. Preto sme sa rozhodli podať výpoveď,“ píše sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslala spoluzakladateľka a vedúca centra Magdaléna Špotáková.

Neočakávané výpovede

Ako dodala, už v priebehu mesiaca dostali neočakávané výpovede viacerí pracovníci. Medzi nimi psychológ, špeciálny pedagóg a sociálna poradkyňa, ktorých odbornosť a osobný vklad sú pre fungovanie takéhoto centra nevyhnutné. „Ako dôvod výpovedí sú uvedené organizačné zmeny, tie však neboli s nikým z pracovníkov centra prerokované a dodnes nás s nimi nikto neoboznámil,” dodala Špotáková.

Nespokojní pracovníci centra zaslali ešte vlani v októbri list ministerke školstva Lubyovej, v ktorom ju informovali o aktuálnej situácii. Tá argumentovala tým, že napriek tomu, že je ministerstvo zriaďovateľom centra, ak ide o pracovno-právny vzťah, nemá žiadne kompetencie.

Viac k témam: Detské centrum Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie, Martina Lubyová, Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Likviduje sa dôležitá inštitúcia, poslanci OĽaNO a SaS adresovali ministerke Lubyovej výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Prešov musí zaviesť úsporné opatrenia, výpadok rozpočtu samosprávy je vo výške desať miliónov eur

Mesto Prešov má predpokladané príjmy v tomto roku približne vo výške 124 miliónov eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *