Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Britské domácnosti by po brexite mohli mať až o tisíc libier ročne hlbšie do vrecka

Britské domácnosti by po brexite mohli mať až o tisíc libier ročne hlbšie do vrecka

LONDÝN 18. júna (WebNoviny.sk) – V dôsledku obchodných bariér po vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie môžu byť britské domácnosti chudobnejšie až o tisíc libier (GBP) ročne. Vyplýva to z analýzy, ktorú sa na budúci týždeň chystá zverejniť poradenská firma Oliver Wyman, pričom BBC získala prístup k analýze.

Podľa najpesimistickejšieho scenára vysoké clá a regulačné bariéry môžu ekonomike krajiny ubrať celkovo 27 mld. GBP, informoval portál bbc.com. Aj v prípade najpriaznivejšieho scenára, ktorý ráta s tým, že by sa nezaviedli clá a regulačných bariér by bolo málo, by britské domácnosti mali byť ročne chudobnejšie o 250 GBP a celkové náklady pre ekonomiku by mohli dosiahnuť 6,8 mld. GBP.

Odporúčame:
Brexit znova polarizuje Britániu, minister spravodlivosti odstúpil a chce hlasovať proti vláde

„Hoci dôsledky brexitu zostávajú nejasné, naša analýza ukazuje, že každý scenár zvýši náklady pre britské domácnosti,“ povedal Duncan Brewer z poradenskej firmy Oliver Wyman.

Gerard Lyons z organizácie Ekonómovia za brexit však uviedol, že môže existovať krátkodobý „úder“ vyplývajúci z odchodu z EÚ, ale väčší manévrovací priestor pre Britániu po vystúpení z Únie bude mať ekonomické výhody. „Bez obmedzení, ktoré vyplývajú z členstva v EÚ, naša ekonomika môže prekvitať,“ povedal Lyons.

(1 EUR = 0,87320 BGP)

Viac k témam: brexit, Európska únia, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Britské domácnosti by po brexite mohli mať až o tisíc libier ročne hlbšie do vrecka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *