Home / EKONOMIKA / Rozpočet Európskej únie treba podľa Rašiho rýchlo prijať, inak hrozí meškanie v čerpaní financií

Rozpočet Európskej únie treba podľa Rašiho rýchlo prijať, inak hrozí meškanie v čerpaní financií

BRATISLAVA 18. júna (WebNoviny.sk) – Nový rozpočet Európskej únie na roky 2021 až 2027 sa musí prijať čo najskôr, ešte pred eurovoľbami v roku 2019. Týmto opatrením sa má zabrániť opakovaniu situácie spred niekoľkých rokov, keď pri schvaľovaní rozpočtu na roky 2014 až 2020 prišlo k omeškaniu a niektoré krajiny mohli čerpať európske prostriedky až s výrazným omeškaním.

Nechcú čakať na nový Európsky parlament

Konštatoval to v pondelok na tlačovom brífingu podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši po spoločnom rokovaní s eurokomisárom pre rozpočet a ľudské zdroje Güntherom Oettingerom o návrhu nového rozpočtu Európskej únie po roku 2020.

Európska komisia aj členské štáty EÚ chcú schváliť rozpočet ešte pred eurovoľbami v roku 2019, inak by sa so schvaľovaním muselo čakať na nový Európsky parlament.

Odporúčame:
Kontroly a opatrenia pri eurofondoch pomôžu chrániť európsky aj štátny rozpočet, tvrdí Raši

„Nový rozpočet Európskej únie po roku 2020 musíme schváliť čo najskôr, aby sa neopakovala situácia spred niekoľkých rokov. Samozrejme, treba ešte vyriešiť niektoré otázky na európskej aj domácej scéne. Slovensko, ako aj iné členské štáty EÚ, si potrebuje stanoviť určité priority v najbližšom rozpočte EÚ. Menší obnos finančných prostriedkov pre Slovensko z Únie, ktorý je zapríčinený brexitom, chceme kompenzovať z iných programov Európskej únie, ako je napríklad Horizon Europe,“ uviedol v pondelok Richard Raši.

Ekonomický progres

Slovensko podľa eurokomisára pre rozpočet a ľudské zdroje Günthera Oettingera zaznamenalo za posledných 14 rokov výrazný ekonomický progres, keď sa z chvostu rebríčka EÚ priemeru HDP na obyvateľa postupne z 55 % prepracovalo na úroveň 80 %.

„Verím, že systematickými krokmi by mohlo Slovensko na konci roku 2027 dosiahnuť priemer EÚ. Slovenská republika si svojím prístupom zaslúži v EÚ uznanie. Pri mojom dnešnom rokovaní s pánom podpredsedom vlády SR Richardom Rašim som chcel pochopiť požiadavky, predstavy a ciele krajiny pri stanovovaní nového rozpočtu EÚ. Súhlasím, že nový rozpočet musíme prijať čo najskôr tak, aby obyvatelia EÚ pochopili význam a prínos európskej politiky,“ povedal Oettinger a dodal, že Komisia chce priniesť rozpočet, ktorý bude prínosný a zrozumiteľný pre všetkých obyvateľov Európskej únie.

Viac k témam: eurofondy, Európska komisia (EK), Európska únia, Európsky parlament, Günther Oettinger, Richard Raši, rozpočet Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozpočet Európskej únie treba podľa Rašiho rýchlo prijať, inak hrozí meškanie v čerpaní financií © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *