Home / SVET / Počas osláv prímeria v Afganistane sa odpálil samovraždený atentátnik, hlásia desiatky mŕtvych

Počas osláv prímeria v Afganistane sa odpálil samovraždený atentátnik, hlásia desiatky mŕtvych

KÁBUL 16. júna (WebNoviny.sk) – Útok samovražedného atentátnika v afganskej provincii Nangarhár si vyžiadal 21 mŕtvych a 41 zranených. Stalo sa tak počas oslavy trojdňového prímeria, ktoré pri príležitosti moslimského sviatku íd al-fitr vyhlásilo militantné hnutie Taliban.

Na podujatí sa zúčastnili prevažne členovia hnutia. O incidente informoval provinčný policajný náčelník Ghulam Sanají Stanikzaj s tým, že sa stal v okrese Rodat. Väčšina obetí a zranených boli zrejme z Talibanu, uviedol Stanikzaj. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. V oblasti však pôsobia militanti pridružení k extrémistickej organizácii Islamský štát.

Odporúčame:
Samovražedné útoky sú zakázané, rozhodla náboženská rada v Afganistane a vyzvala na mier

Taliban ohlásil prímerie minulý týždeň na obdobie sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán. Pred hnutím tak urobil aj afganský prezident Ašraf Ghaní. Ten dnes oznámil, že prímerie predlžuje, neuviedol však na ako dlho a vyzval Taliban, aby konal podobne.

Toto prímerie budú podľa jeho slov sprevádzať návštevy jeho väzňov a ošetrenie jeho bojovníkov v afganských väzniciach. Ghaní zároveň zopakoval svoj sľub, že prerokujú všetky otázky vrátane prítomnosti zahraničných síl v krajine.

Viac k témam: Afganistan, prímerie, samovražedný atentátnik, samovražedný útok, Taliban
Zdroj: Webnoviny.sk – Počas osláv prímeria v Afganistane sa odpálil samovraždený atentátnik, hlásia desiatky mŕtvych © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *