Home / SVET / Aktualizované: Španielska námorná služba zachránila v Stredozemnom mori stovky migrantov, niekoľkí sa utopili

Aktualizované: Španielska námorná služba zachránila v Stredozemnom mori stovky migrantov, niekoľkí sa utopili

aktualizované 16. júna 15:47

BARCELONA 16. júna (SITA/AP) – Španielska námorná záchranná služba pomohla v Stredozemnom mori v piatok a v sobotu 933 migrantom. Tí sa plavili na 68 člnoch, ktoré vyplávali z Afriky. Okrem zachránených osôb z plavidiel služba vytiahla aj telá štyroch mŕtvych ľudí.

Loď Aquarius

S nárastom príchodov migrantov sa Španielsko stretlo v čase, keď sa pripravuje na prijatie ďalších 629 utečencov. Tí sa nachádzajú na lodi Aquarius humanitárnej organizácie SOS Méditerranée, ktorej Taliansko a Malta začiatkom týždňa neumožnili zakotviť v ich prístavoch, a ďalších dvoch talianskych lodiach.

Odporúčame:
Taliansko a Malta odmietli prijať záchrannú loď Aquarius so stovkami migrantov

Plavidlá s migrantmi, medzi ktorými je 123 mladistvých bez sprievodu, 11 detí a sedem tehotných žien, by sa mali v nedeľu dostať do španielskeho prístavu Valencia. Tam na utečencov budú čakať pohotovostní pracovníci vrátane lekárov a psychológov.

Prijali ponuku francúzskej vlády

Španielsko v sobotu oznámilo, že prijalo ponuku francúzskej vlády, ktorá navrhla, že zo spomínaných 629 migrantov prijme tých, ktorí po splnení všetkých potrebných protokolov po príchode budú chcieť ísť do Francúzska. Premiér Pedro Sánchez prostredníctvom vyhlásenia uviedol, že „si cení spoluprácu“ francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a verí, že „toto je rámec spolupráce, ktorý by mala Európa používať“ v reakcii na imigráciu na kontinente.

Podľa Organizácie Spojených národov už tento rok pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more zomrelo najmenej 792 migrantov. Počas prvých piatich mesiacov roka sa k európskym brehom dostalo celkovo 35 455 ľudí, 11 792 z nich sa doplavilo do Španielska.

Viac k témam: migranti, nelegálna migrácia, Španielsko, utečenecká kríza
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Španielska námorná služba zachránila v Stredozemnom mori stovky migrantov, niekoľkí sa utopili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *