Home / SLOVENSKO / V okrese Rimavská Sobota potvrdili výskyt žltačky typu A

V okrese Rimavská Sobota potvrdili výskyt žltačky typu A

BANSKÁ BYSTRICA 15. júna (WebNoviny.sk) – Ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A nahlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote. Všetkých 14 prípadov žltačky sa vyskytlo v okrese Rimavská Sobota v lokalite s nízkym sociálno-hygienickým štandardom.

Nariadená aktívna imunizácia

Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová, ochorenia boli u všetkých laboratórne potvrdené. V rámci protiepidemických opatrení bola ľuďom, ktorí prišli do priameho kontaktu s potvrdenými prípadmi ochorenia, a v dvoch kolektívnych zariadeniach nariadená aktívna imunizácia.

Odporúčame:
Pred nemocnicou v Trstenej zomrelo 2,5-ročné dieťa, matka ho nechala v rozhorúčenom aute

Pre jednoduchý prenos nákazy je chorým s vírusovou hepatitídou všetkých typov zákonom nariadená izolácia na infekčnom oddelení – karanténa. U členov spoločnej domácnosti eventuálne u osôb vystavených nákaze sa aplikujú takzvané karanténne opatrenia, ktoré pri vírusových hepatitídach spočívajú v opakovanom vyšetrení lekárom a odobraní krvi.

V krvi sa testuje prítomnosť protilátok, ktoré by svedčili o nákaze, a tiež hladina pečeňového enzýmu, ktorej zvýšenie znamená poškodenie pečene zápalom. Intervaly týchto vyšetrení sa líšia podľa typu vírusovej hepatitídy a závisia od inkubačnej lehoty ochorenia.

Dôležitosť umývania rúk

Opatrenia smerujúce k obmedzeniu šírenia nákazy sú rôzne, pričom najviac obmedzujúce sú podľa epidemiológov pri type A. Vtedy je zakázané nakazeným vykonávať epidemiologicky významnú činnosť (práca v zdravotníctve, jedálňach a podobne) počas 50 dní. Najdôležitejší preventívny význam má dodržiavanie zásad osobnej hygieny, teda umývanie rúk teplou vodou za použitia tekutého mydla.

„Pri umývaní rúk je nutné umývať všetky časti dlane, prstov a palca s dôrazom na oblasť nechtov a priestory medzi prstami. Na vysušenie rúk je najvhodnejšie používať jednorazové papierové utierky. Ruky je nutné dôkladne umývať vždy po použití toalety a pred každým jedlom,“ dodala k potrebnej hygiene Tolnayová.

Viac k témam: Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), Rimavská Sobota, zdravotná starostlivosť, žltačka typu A
Zdroj: Webnoviny.sk – V okrese Rimavská Sobota potvrdili výskyt žltačky typu A © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *