Home / SLOVENSKO / Turistické chodníky v Tatrách sú po zimnej uzávere opäť sprístupnené

Turistické chodníky v Tatrách sú po zimnej uzávere opäť sprístupnené

POPRAD 16. júna (WebNoviny.sk) – Návštevníci Tatranského národného parku si už môžu naplno vychutnať všetky turisticky sprístupnené trasy, ktorú sú po zimnej uzávere opäť otvorené.

Na území Vysokých a Západných Tatier je turistom k dispozícii takmer 600 kilometrov značkovaných turistických chodníkov. Otvorené sú aj tiesňavy Slovenského raja.

Netreba podceniť prípravu a načasovanie

Najnavštevovanejšou lokalitou Vysokých Tatier je už tradične oblasť Hrebienka, ktorý je východiskovým bodom na túry do Veľkej a Malej Studenej doliny a oblasť Skalnatého plesa.

Odvážnejší a kondične zdatnejší turisti môžu absolvovať aj výstup na turisticky dostupné vrcholy slovenskej časti Tatier – Slavkovský štít, Kriváň, Jahňací štít, Svinica, Predné Solisko, Veľká Svišťovka, Kôprovský štít, Vychodná Vysoká, Hrubý štít a Rysy, ktoré sú hraničným vrcholom medzi Slovenskom a Poľskom. Pri výstupoch na štíty či náročnejších túrach netreba podceniť prípravu a správne načasovanie.

Ako informoval Jozef Janiga riaditeľ HZS Vysoké Tatry, na túru treba vyraziť skoro ráno, aby sa turisti vyhli letným búrkam, ktoré bývajú obyčajne popoludní. Druhý najvyšší štít Vysokých Tatier – Lomnický (2 634 m n.m.) je prístupný lanovkou z Tatranskej Lomnice alebo zo Skalnatého plesa. Otvorené a schodné sú aj tiesňavy Slovenského raja a obľúbená ferrata horskej záchrannej služby v rokline Kyseľ.

Uzavretý chodník od Zeleného plesa

Výnimkou je červeno značený turistický chodník od Zeleného plesa cez Veľkú Svišťovku až na Skalnaté pleso, ktorý je z technických príčin až do odvolania uzavretý.

Ako informoval správca chodníkov – Štátne lesy TANAPu, obľúbenú turistickú trasu museli uzavrieť z dôvodu prívalových dažďov. Veľké množstvo vody spôsobilo zosuv kamenných sutín, ktoré zničili chodník na viacerých miestach, takže pohyb po ňom by mohol ohroziť životy návštevníkov tejto časti Tatier. Turisti musia rátať aj s dočasnými obmedzeniami vytypovaných lokalít.

Pracovníci Štátnych lesov TANAPu sa pustili do rekonštrukcie mostov v závere Bielovodskej doliny. V tomto roku by chceli vydláždiť takmer 600 metrov turistických chodníkov, hlavne v lokalitách Kriváň a Rysy. Turisti sa môžu tešiť aj na nové odpočívadlá a lavičky – v jednotlivých ochranných obvodoch ich pribudne dokopy sedemnásť.

Viac k témam: TANAP Tatranský národný park, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – Turistické chodníky v Tatrách sú po zimnej uzávere opäť sprístupnené © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *