Home / SVET / Hasenie lesného požiaru v Colorade komplikuje hlavne počasie, evakuovali ľudí z vyše tisíc domov

Hasenie lesného požiaru v Colorade komplikuje hlavne počasie, evakuovali ľudí z vyše tisíc domov

DENVER 15. júna (WebNoviny.sk) – Hasenie lesného požiaru v americkom Colorade, ktorý si vyžiadal evakuáciu vyše tisíc domov, komplikuje počasie. Problémy pre hasičov predstavuje teplé a veterné počasie i búrky.

Živel vyčíňa v oblasti, kde sa stretávajú hranice Colorada, Arizony, Nového Mexika a Utahu, 43 kilometrov od mesta Durango. Vo väčších častiach zmienených štátov, ako aj Nevady, Kalifornie, Oregonu, Oklahomy a Texasu pretrváva mierne až extrémne sucho.

Tento týždeň úrady v Arizone, Colorade a Novom Mexiku uzatvorili rekreačné oblasti a prijali protipožiarne opatrenia pre vysoké riziko požiaru.

Veľká evakuácia

Od prvého júna evakuovali v Colorade 1 900 domov. V stredu večer už úrady 560 domov označili za bezpečné a ľudia sa do nich mohli vrátiť. Obyvatelia ďalších takmer 350 domov na juhu Colorada však zase musia byť pripravení odísť, ak búrky, teplé počasie a prudký vietor spôsobia šírenie ohňa, ktorý je aj pre požiarnikov extrémne nebezpečný.

Odporúčame:
Foto: Londýn sa sfarbil dozelena, Británia si pripomína rok od tragického požiara Grenfell Tower

Národné medziagentúrne požiarne centrum v Boise v štáte Idaho informovalo, že 1 746 ľudí zasahuje pri šiestich aktívnych lesných požiaroch v regióne. Od prvého júna len v oblasti okolo Duranga náklady na hasenie ohňa narástli na 12 miliónov dolárov (v prepočte 10,2 milióna eur), uviedlo koordinačné centrum oblasti Rocky Mountain.

Štátny les uzavreli

Požiar v Colorade si vyžiadal uzavretie štátneho lesa San Juan, nezničil však žiadne domy. Pri hasení zasahuje 1 050 hasičov s pomocou lietadiel a helikoptér, pričom sa im podarilo dostať pod kontrolu 15 percent z požiaru. V okrese Summit sa hasičom podarilo zastaviť 35-hektárový oheň od zasiahnutia domov v meste Silverthorne. Podľa úradov oheň spôsobil človek a momentálne ho vyšetrujú.

Odporúčame:
Video: Luxusný londýnsky hotel zachvátil požiar, uzavretie ulice spôsobilo dopravný chaos

S ohňom bojujú aj na juhu štátu Wyoming, kde si požiar o rozlohe 44 štvorcových kilometrov v štátnom lese Medicine Bow vyžiadal evakuáciu takmer 400 domov v desiatich komunitách. Oheň zničil jeden dom a dve menšie stavby. V stredu zase požiar v meste Moab v štáte Utah zničil osem domov. Niekoľko hasičov a obyvateľov tam vyhľadalo lekársku pomoc v dôsledku nadýchania sa dymu a vyčerpania z tepla.

Viac k témam: Colorado, lesný požiar, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Hasenie lesného požiaru v Colorade komplikuje hlavne počasie, evakuovali ľudí z vyše tisíc domov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *