Home / EKONOMIKA / Európska komisia chce bojovať proti dvojakej kvalite potravín, vytvorila novú metodiku kontroly

Európska komisia chce bojovať proti dvojakej kvalite potravín, vytvorila novú metodiku kontroly

BRATISLAVA 15. júna (WebNoviny.sk) – Európska komisia oznámila spoločnú metodiku na porovnávanie kvality potravinových výrobkov v celej Európskej únii.

Spoločné výskumné centrum, ktoré je vedeckým a vedomostným útvarom komisie, vytvorilo spoločnú metodiku pre orgány na ochranu spotrebiteľa v členských štátoch, aby mohli testovať a porovnávať zloženie a vlastnosti potravinových výrobkov predávaných v podobnom balení po celej únii.

Zakázanie praktík dvojakej kvality

Ako komisia vo štvrtok informovala, tento krok dopĺňa opatrenia, ktoré prijala už po správe svojho predsedu Jeana-Claudea Junckera. Spoločné výskumné centrum novú metodiku prezentovalo na stretnutí Fóra na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinového dodávateľského reťazca.

Odporúčame:
Slovenskí pekári vítajú nariadenie Bruselu, množstvo akrylamidu v pečive by sa malo znížiť

Fórum, ktorému komisia zverila otázku dvojakej kvality potravín, dalo Spoločnému výskumnému centru mandát na vypracovanie takejto metodiky v júni 2017.

Cieľom iniciatívy s názvom Nová dohoda pre spotrebiteľov, ktorú komisia prijala 11. apríla tohto roka, je objasniť a posilniť práva spotrebiteľov, vrátane zakázania praktík dvojakej kvality, ktoré zavádzajú spotrebiteľov, umožniť oprávneným subjektom podávať žaloby v zastúpení v mene spotrebiteľov a tiež posilniť právomoci orgánov na ochranu spotrebiteľov v členských štátoch, pokiaľ ide o ukladanie pokút.

Férové a jasné informácie o výrobkoch

Komisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elżbieta Bieńkowska povedala, že všetci európski spotrebitelia majú právo na spravodlivé podmienky na jednotnom trhu.

Odporúčame:
Európska únia bojuje proti zavádzaniu spotrebiteľa, zjednotí testy dvojakej kvality potravín

„Spoločná metodika, ktorú sme vypracovali spolu s členskými štátmi, spotrebiteľskými organizáciami a zúčastnenými stranami z potravinového reťazca, nám pomôže podložene preskúmať odlišné zloženia identicky označených potravinových výrobkov v celej Európe,“ uviedla Bieńkowska.

Špecializované fórum pre potravinový dodávateľský reťazec podľa nej umožnilo zainteresovaným stranám vyjadriť svoje postoje v plodnej a fundovanej diskusii.

Odporúčame:
Kiska v prejave upozornil aj na vážnu situáciu v poľnohospodárstve, štát podľa neho zlyháva

„Jednotný trh nemôže byť trhom dvojakých štandardov. Všetci občania EÚ musia mať pocit, že sa s nimi zaobchádza rovnako a že dostávajú férové a jasné informácie o výrobkoch, ktoré si kupujú,“ upozornila komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

„Podobné balenia, ktoré ich môžu zavádzať, sú neprípustné. Vyzývam všetky vnútroštátne orgány, aby túto metodiku v nasledujúcich mesiacoch používali, nech môžeme s takýmito praktikami skoncovať,“ dodala.

Objektívne hodnotenie rozdielov

Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics poznamenal, že európski spotrebitelia majú právo byť chránení pred klamlivým marketingom o potravinách, ktoré jedia, a o výrobkoch, ktoré používajú, pričom musia mať dôveru v informácie poskytované výrobcami.

„Spoločné výskumné centrum Európskej komisie vypracovalo harmonizovaný postup na objektívne hodnotenie rozdielov, ktoré sa pociťujú v kvalite výrobkov. Ide o výborný príklad toho, ako prvotriedna vedecká práca priamo pomáha občanom,“ uzavrel Navracsics, ktorý je zodpovedný za Spoločné výskumné centrum.

Potraviny spĺňajú právne predpisy

Všetky potravinové výrobky predávané v EÚ musia spĺňať prísne bezpečnostné predpisy, spotrebitelia musia byť informovaní o hlavných vlastnostiach, ktoré sú stanovené najmä v predpisoch EÚ pre označovanie potravín a nemali by byť zavádzaní napríklad balením.

Vnútroštátne orgány pre bezpečnosť potravín a pre ochranu spotrebiteľa nesú zodpovednosť za to, že potraviny uvedené na jednotný trh spĺňajú príslušné právne predpisy EÚ. Testovacia metodika pomôže týmto orgánom zistiť, či sa potravinové výrobky uvádzajú na trh v súlade s právom EÚ. Metodika vychádza z hlavných zásad, ako je transparentnosť, porovnateľnosť, podobný výber vzoriek a testovanie výrobkov.

Odporúčame:
Potraviny z Poľska sú podľa Slovákov a Čechov nekvalitné, najhoršie hodnotia mäso a vajcia

Laboratóriá vo viacerých členských štátoch EÚ koordinované Spoločným výskumným centrom budú uplatňovať túto metodiku v celoeurópskej testovacej kampani, ktorej cieľom je zozbierať údaje o rozsahu problému dvojakej kvality. Prvé výsledky by mali byť k dispozícii do konca roka 2018.

Tento postup by mal viesť k praktickým usmerneniam pre orgány, ktoré vyšetrujú zavádzajúce praktiky. V reakcii na problém dvojakej kvality potravín, na ktorý upozornili niektoré členské štáty, vrátane Slovenska, Európska komisia prijala viacero opatrení, ktoré majú spotrebiteľom prinavrátiť dôveru vo výrobky, ktoré kupujú, nech už žijú kdekoľvek.

Viac k témam: dvojaká kvalita potravín, Európska komisia (EK), Európska únia, potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska komisia chce bojovať proti dvojakej kvalite potravín, vytvorila novú metodiku kontroly © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *