Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Volkswagen Slovakia môže očakávať podporu od vlády, premiér Pellegrini ocenil prínos automobilky

Volkswagen Slovakia môže očakávať podporu od vlády, premiér Pellegrini ocenil prínos automobilky

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Vláda bude v najbližšom období venovať automobilovému závodu Volkswagen Slovakia špeciálny prístup a podporu, najmä pre jeho dlhoročný prínos k tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska.

Pomoc pri prijímaní a rekvalifikácii zamestnancov

Urýchliť sa má výstavba obchvatu okolo závodu neďaleko Bratislavy a firma tiež bude môcť zvýšiť kvóty na dovoz pracovníkov z tretích krajín tak, ako to požadovala. Informoval o tom vo štvrtok na brífingu po pracovnej návšteve v spoločnosti Volkswagen Slovakia predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Odporúčame:
Hospodársky výbor sa bude zaoberať dostavbou Mochoviec, poslancov zaujímajú najmä dve otázky

„Sme na pôde podniku, ktorý ma niekoľko prvenstiev. Je to najväčší zamestnávateľ v krajine, platca daní a v hodnoteniach spoločností patrí dlhodobo k najlepším v SR. Závod priamo zamestnáva 13 500 zamestnancov a v dodávateľskej sfére ďalších 55 000. Vzhľadom na jeho produkciu pre HDP Slovenska si zaslúži špeciálny prístup a pozornosť vlády SR. Vláda špeciálne pristupovala k najväčšiemu podniku na východe Slovenska k U. S. Steel Košice, a preto sa špeciálne venujeme a budeme venovať aj Volkswagenu Slovakia,“ uviedol vo štvrtok predseda vlády.

Po spoločnom rokovaní s predsedom predstavenstva vo Volkswagen Slovakia Ralfom Sachtom premiér konštatoval, že vláda pomôže závodu najmä v oblasti prijímania zamestnancov, a to aj z tretích krajín, ako aj pri ich rekvalifikácii.

Zamerajú sa aj na infraštruktúru

„Pri rokovaniach sme otvorili okruhy tém, ktoré sú pre tento podnik strategické. Hovorili sme aj o Zákonníku práce, nakoľko sa fabriky týkajú aj schválené príplatky. Ako vláda musíme prijať niektoré opatrenia, napríklad kvôli nedostatku pracovnej sily. Chceme zvyšovať zamestnanosť v podniku. Od vlády už spoločnosť dostala 10 miliónov eur na rekvalifikáciu pracovnej sily a Volkswagen Slovakia už prečerpal 3,5 milióna eur z tejto sumy. Automobilke bude rovnako umožnené navýšiť kvóty na dovoz pracovníkov tak, ako to od vlády požaduje,“ pokračoval Pellegrini.

Odporúčame:
Pellegrini chce Slovensko posunúť vpred a neplánuje kandidovať na prezidenta

Vláda chce závodu pomôcť aj v oblasti infraštruktúry. „Fungujúca infraštruktúra okolo závodu je veľmi dôležitá. Vláda urobí všetko preto, aby obchvat bol vystavaný v čo najkratšom možnom čase, a tieto činnosti treba extrémne urýchliť. Je nemysliteľné, aby táto cesta nebola ukončená ešte ani v roku 2021. Volkswagen Slovakia je výkladnou skriňou automobilového priemyslu na Slovensku a vláda urobí všetko preto, aby spoločnosť napredovala. Fabrika a vedenie dostane maximálnu podporu štátu,“ dodal premiér, ktorý v závere svojho prejavu ocenil spoločnosť za nadštandardné ohodnotenie svojich zamestnancov.

Plánujú zotrvať na Slovensku

„Chcem sa poďakovať aj za platovú úroveň, ktorá je v podniku. Priemerná mzda je tu viac ako 1 800 eur. Ak Slováci odvádzajú dobrú robotu, zaslúžia si adekvátne ohodnotenie, čo vo Volkswagene platí,“ uzavrel.

Odporúčame:
Aktualizované: Orbán vyzdvihol slovenskú ekonomickú situáciu, s Pellegrinim hovorili aj o kvótach

Automobilový závod pri Bratislave si prístup vlády SR cení a v krajine chce dlhodobo zotrvať. „Viedli sme konštruktívne rokovania ohľadom infraštruktúry. Chceme rýchlo postupovať dopredu a po dnešnom rokovaní verím, že budeme skutočne rýchlo napredovať. Chceme sa na Slovensku rozšíriť a stabilne tu pracovať. Z dnešného stretnutia máme pozitívne pocity a rokovania budú pokračovať začiatkom septembra. Máme záujem na Slovensku ostať minimálne ďalších 25 rokov a s podporou vlády sa nám to podarí,“ komentoval štvrtkové stretnutie predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Viac k témam: Peter Pellegrini, Vláda SR, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen Slovakia môže očakávať podporu od vlády, premiér Pellegrini ocenil prínos automobilky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *