Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy

VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ostro odmieta informáciu prezentovanú združením Zdravita, že od 1. júla tohto roka je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti u gynekológov či v ďalších ambulanciách. Podľa stanoviska zdravotnej poisťovne ide o poplašnú a nepravdivú informáciu.

Odmietnuté úpravy

„Všeobecná zdravotná poisťovňa má zmluvné vzťahy s gynekológmi, ktorí sú členmi združenia Zdravita, uzatvorené do 30. júna. Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúkla združeniu Zdravita zmluvné úpravy s účinnosťou od 1. apríla 2018, avšak z ich strany boli odmietnuté.

Odporúčame:
Jurzyca z SaS označil balíček Smeru-SD za nezmyselný. Dotuje aj tých, ktorých netreba

Ostatné asociácie, ako aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí nie sú organizovaní, zmluvné úpravy prijali. Navýšenie zmluvných úprav s účinnosťou od 1. apríla 2018 predstavuje sumu v priemere 6,7 milióna eur mesačne oproti roku 2017,“ vysvetlila hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková.

Nekorektné konanie

Zdravotná poisťovňa považuje za nekorektné, že združenie komentuje neukončený proces rokovaní o zvýšení platieb. „Všeobecná zdravotná poisťovňa niekoľkokrát otvorene deklarovala, že medziročne navýši platby, čiže poskytne ambulantnému sektoru o niekoľko desiatok miliónov eur viac v porovnaní s minulým rokom.

Odporúčame:
Ambulantní poskytovatelia a komora lekárov odmietajú informácie o možnom kolapse pohotovostí

Zmluvné podmienky so združením Zdravita ešte nie sú uzatvorené, rokovania prebiehajú a až do ich ukončenia zdravotná poisťovňa nebude tento proces komentovať,“ uviedla Vasilenková. Všeobecná zdravotná poisťovňa verí, že v najbližšom období sa strany dohodnú.

Asociácia súkromných lekárov upozornila v stredu okrem iného na nedofinancovanie ambulantného sektora. „Minulý rok bol ozdravný plán pre Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, minulý rok sa zmluvy so zdravotnými poisťovňami navyšovali o nulu, bolo nám sľúbených 50 miliónov eur do ambulantného sektoru a dodnes sme z nich nevideli ani cent. Od 1. júla nebude mať trištvrte milióna našich pacientiek – mamičiek gynekologickú starostlivosť, pretože naše zmluvy so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zanikajú,“ upozornil prezident ASL Marián Šóth.

Viac k témam: ASL Asociácia súkromných lekárov, gynekológ, VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa, Zdravita
Zdroj: Webnoviny.sk – VšZP popiera ohrozenie gynekologickej starostlivosti, súkromní lekári vraj šíria poplašné správy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *