Home / SLOVENSKO / Audiovizuálny fond dostane na svoju prevádzku viac financií, poslanci schválili novelu zákona

Audiovizuálny fond dostane na svoju prevádzku viac financií, poslanci schválili novelu zákona

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Nové európske pravidlá si vyžiadali novelu zákona o Audiovizuálnom fonde.

Návrh novely, ktorý vypracovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR. Cieľom zmien zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF) a zákona o audiovízii je podľa MK SR upraviť právne vzťahy v oblasti filmových koprodukcií, a to v súvislosti s tým, že 1. októbra 2017 začal platiť revidovaný Dohovor Rady Európy o filmovej koprodukcii.

Základným cieľom revidovaného dohovoru je podpora rozvoja medzinárodnej filmovej koprodukcie. Novela zároveň upravuje viaceré oblasti týkajúce sa činnosti Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Dôvodom je vyriešiť problémy, ktoré priniesla prax.

Dohovor ratifikovali desiatky štátov

Dokument je revidovanou verziou Európskeho dohovoru o filmovej koprodukcii z 2. októbra 1992, ktorý pre SR začal platiť 1. mája 1995. Dohovor z roku 1992 ratifikovalo 43 štátov. Revidovaný dohovor v čase predkladania návrhu novely zákona podpísalo 18 krajín, ratifikovalo ho päť krajín a platnosť nadobudol voči štyrom – Slovensku, Nórsku, Švédsku a Holandsku.

Odporúčame:
Maďaričovi sa zdala Kiskova správa neúplná, Petrák v reakcii spomenul kauzu zubára z Popradu

„Hlavný koprodukčný partner Slovenska, Česká republika, revidovaný dohovor zatiaľ nepodpísal. Vo vzťahu k určitým štátom tak bude platiť pôvodný dohovor z roku 1992. Táto ‘dvojkoľajnosť‘ vzťahov v oblasti filmovej koprodukcie je dôvodom, prečo považujeme za potrebné vzniknutú situáciu riešiť na úrovni národnej legislatívy,“ objasňuje v predkladacej správe MK SR.

Dohovor sa vzťahuje na také medzinárodné filmové koprodukcie, ktoré združujú najmenej troch koproducentov so sídlom v troch rôznych zmluvných krajinách dohovoru.

Pravidlá fungovania Audiovizuálneho fondu

Novela upravuje aj pravidlá fungovania Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Konkrétne ide o zmeny v ich financovaní a hospodárení.

Novela obsahuje možnosť riešiť prípadné spory s prijímateľmi peňazí z fondov na rozhodcovskom súde či rozšírenie činnosti Fondu na podporu umenia aj na výskum, propagáciu umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu a ďalšie služby.

Odporúčame:
Schválili návrh Smeru o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, novela prinesie viaceré zmeny

Ministerstvo kultúry tiež navrhovalo, aby sa znížil počet členov rady Fondu na podporu umenia, ktorých vymenúva a odvoláva minister kultúry bez návrhu, a to zo štyroch na troch.

Zároveň sa mal zvýšiť počet členov rady, ktorých vymenúva a odvoláva minister kultúry na návrh tak, aby šiestym členom rady menovaným ministrom kultúry na návrh bola osoba z oblasti pamäťových a fondových inštitúcii. Poslanec NR SR Miroslav Číš pozmeňujúcim návrhom žiadal, aby sa systém menovania a počet členov rady nemenil. Jeho pozmeňujúci návrh parlament schválil.

Viac peňazí na prevádzku

Ministerstvo kultúry navrhovalo aj zvýšenie sumy na prevádzku Fondu na podporu umenia o 0,5 percenta z jeho príjmov. Dôvodom je zvýšenie objemu práce fondu. Pozmeňujúcim návrhom viacerých vládnych poslancov sa táto suma zvyšuje o jedno percento.

Návrh predložila Edita Pfundtner (Most-Híd), ktorá zdôvodnila, že nenavýšenie financií pre kanceláriu by neumožnilo navýšiť počet zamestnancov, čo je dôležité, aby bola zabezpečená dôkladná kontrola poskytnutých peňazí findom. Novelizovaný zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2018.

Viac k témam: Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR, NR SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Audiovizuálny fond dostane na svoju prevádzku viac financií, poslanci schválili novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pellegrini si nemyslí, že ľudia idú voliť podľa toho, či sa kandidáti dvadsaťkrát stretnú pred voľbami

Ivan Korčok považuje za dôležité, aby sa prezidentskí kandidáti stretávali v predvolebných diskusiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *