Home / SLOVENSKO / Dankova SNS s novým údajným štátnym sviatkom nesúhlasila, jej poslanci však návrh podporili

Dankova SNS s novým údajným štátnym sviatkom nesúhlasila, jej poslanci však návrh podporili

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Tento rok by mal byť 30. október štátnym sviatkom.

„V roku 2018 si pripomíname sté výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Svätom Martine, ktorou sa predstavitelia slovenského národa prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov a k vzniku samostatného česko-slovenského štátu. Pri tejto príležitosti sa navrhuje, aby bol 30. október ako deň výročia Deklarácie slovenského národa v roku 2018 štátnym sviatkom,“ píše sa v predkladacej správe k návrhu k novele zákona o štátnych sviatkoch, ktorú vo štvrtok poslanci NR SR posunuli do druhého čítania.

Odporúčame:
Audiovizuálny fond dostane na svoju prevádzku viac financií, poslanci schválili novelu zákona

S návrhom nesúhlasili zamestnávatelia, ktorí argumentujú, že jeden štátny sviatok znamená zníženie hrubého domáceho produktu o 0,2 až 0,4 percenta. Zamestnávateľov by to takisto stálo ďalšie náklady na mzdách.

Andrej Danko nehlasoval

S týmto návrhom nesúhlasila pôvodne ani koaličná Slovenská národná strana (SNS). „Slovenská republika má dva štátne sviatky, ktorými si pripomíname našu modernú históriu. To je Deň vzniku Slovenskej republiky a Deň Ústavy Slovenskej republiky. Tieto štátne sviatky považujeme za dostatočné. Výročie Martinskej deklarácie alebo Deklarácie slovenského národa je pamätným dňom, čo plne postačuje. Rovnako tripartita nepodporila ustanovenie takéhoto jednorazového sviatku, ktorý by bol precedensom do budúcnosti,“ uviedla SNS vo svojom stanovisku v máji.

Odporúčame:
Hospodársky výbor sa bude zaoberať dostavbou Mochoviec, poslancov zaujímajú najmä dve otázky

Vo štvrtok však s výnimkou dvoch poslancov ostatní všetci členovia poslaneckého klubu SNS hlasovali za návrh. Výnimkou bol predseda SNS Andrej Danko a Peter Pamula. Obaja nehlasovali, pretože neboli v sále.

Fedor spravil výnimku

Poslanec NR SR Martin Fedor (Most-Híd) nie je za rozširovanie počtu štátnych sviatkov na Slovensku, pretože ich máme v porovnaní s inými „až-až“. „Napriek tomu si myslím, že 100. výročie založenia Československej republiky si mimoriadny jednorazový štátny sviatok zaslúži,“ povedal vo štvrtok pre agentúru SITA Martin Fedor, podľa ktorého Československá republika, ktorá vznikla na troskách Rakúsko – Uhorska zachránila našu existenciu.

Odporúčame:
Prezident Kiska podpísal zákon, ktorý definuje zviera ako cítiacu bytosť, a nie vec

„Bez tejto udalosti by s vysokou pravdepodobnosťou slovenský národ dnes ani neexistoval,“ zdôraznil s tým, že preto si toto okrúhle výročie treba náležite pripomenúť.

Návrh strany OĽaNO

Ak chceme vzniku Československej republiky dať skutočne vážnosť a úctu, riešením je vyhlásiť za trvalý štátny sviatok 28. október. Pre agentúru SITA to uviedla poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Natália Milanová.

Odporúčame:
Poslanci z OĽaNO navrhujú rozšíriť poskytovanie príspevku na činnosť pracovného asistenta

„Osobne by som však pred štátnym sviatkom dala prednosť väčšiemu dôrazu na význam vzniku ČSR aj pre súčasnosť na vyučovaní v školách a počas daného týždňa kultúrnym akciám, filmovým či rozhlasovým dokumentom, aby sa z posolstva tohto dňa nestal iba voľný deň bez toho, aby sme si uvedomovali prečo,“ poznamenala a pripomenula, že Martinskou deklaráciou sme sa prihlásili k vzniku prvého spoločného štátu Čechov a Slovákov, ktorý však oficiálne vznikol 28. októbra. „Jednorazový štátny sviatok, navyše 30. október, je hybridné a populistické riešenie,“ dodala.

Viac k témam: OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, SNS Slovenská národná strana, štátny sviatok
Zdroj: Webnoviny.sk – Dankova SNS s novým údajným štátnym sviatkom nesúhlasila, jej poslanci však návrh podporili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *